Rektorka: Studenti uzeli ključeve od portira, onemogućeno pravo na rad

N1

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović izjavila je za N1 da je zaposlenima u Rektoratu trenutno onemogućeno pravo na rad jer su studenti i dalje zaključani u zgradi.

„Juče smo obavili razgovor sa studentima, očekivali smo konstruktivan razgovor gde će obe strane imati puno razumevanje za situaciju. Imali smo utisak da je to tako i da ćemo imati određeni napredak. Međutim, jutros u 5.30 časova su studenti uzeli ključeve od portira što predstavlja kvalitativnu promenu“, ističe ona.

POVEZANE VESTI

Popović podseća da Rektorat počinje da radi u 8.30 časova, a da su vrata zatvorena i zaposleni čekaju napolju. Dodaje da sa studentima razgovara student prorektor.

„U ovom trenutku je onemogućeno zaposlenima pravo na rad“, rekla je Popović.

Rektorka ističe da podržava razumne studentske zahteve „jer je svima potrebno da Univerzitet radi na odgovarajući način“.

„Ali možemo da razgovaramo o zahtevima koji su u domenu delovanja Univerziteta, preko toga teško da možemo nešto da uradimo. Teško je pregovarati kad se studentski zahtevi menjaju“, izjavila je Popović.

Rektorski kolegijum je saopštio da je, iako je došlo do radikalizacije aktivnosti studenata koji borave u Zdanju, spreman da dalje razgovara o temama koje su u nadležnosti Univerziteta u Beogradu.

Komentarišući konstataciju predstavnika studenata Udruženja „Jedan od pet miliona“ da je osuda Rektorskog kolegijuma bila neiskrena, Popović je rekla da „imaju pravo na svoje mišljenje“.

Prema njenim rečima, to što zaposleni ne mogu da obavljaju svoje redovne dužnosti imaće „direktno posledice po 100.000 studenata Univerziteta u Beograda koje blokira dvadesetak studenata unutar Rektorata“.

Odgovarajući na pitanje o političkim pritisicima i nedostatku autonomije Univerziteta, Popović je rekla da je od studenata tražila materijalne dokaze za tu tvrdnju.

Studentkinja Valentina Reković, u izjavi za N1, je ponovila da nisu ispunjeni svi zahtevi studenata i da se stoga blokada Rektorata nastavlja.

Opširnije u izveštaju Dušice Jovanović: