Vatrogasci skoro potpuno ugasili požar na Suvoj planini

Vesti 16. sep 201913:24 > 13:28
N1/ Ilustracija

Požar koji je protekla četiri dana buktao na Suvoj planini i koji je zahvatio oko hiljadu hektara trave i niskog rastinja, vatrogasci i šumari "Srbijašuma" uspeli su da skoro potpuno ugase.

POVEZANE VESTI

Prema rečima načelnika Uprave za vanredne situacije Niša Srđana Mitrovića, na nekoliko usamljenih lokacija na zapadnim padinama Suve planine još postoje sitna žarišta sa dimom, ali više ni na jednom mestu nema otvorenog plamena.

„Verovatno ćemo i sutra biti na planini, ali se nadamo da ćemo u neko dogledno vreme uspeti da ugasimo i preostala manja žarišta koja se nalaze iznad sela Gornji Dušnik i Kaletinac“, izjavio je Mitrović agenciji Beta.

On je rekao da požar trenutno gase 24 vatrogasca i tri šumara „Srbijašuma“, uz podršku dva helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova.

„Svih proteklih dana koliko je požar buktao, objekti i ljudi u selima u podnožju Suve planine ni u jednom trenutku nisu bili ugroženi. Uz zaista velike napore, jer se radi o nepristupačnom terenu, uspeli smo da sprečimo širenje požara na istočnu stranu planine gde se nalaze veliki kompleksi bukovih i četinarskih šuma“, kazao je Mitrović.

Zaravan na vrhu Suve planine i obronci koji su bili zahvaćeni požarom nalaze se na skoro 1.800 metara nadmorske visine, a do njih se iz najbližih sela u podnožju Suve planine u opštini Gadžin Han, stiže za oko pet sati hoda.