Kurc: Austrija će podržati svaki dogovor o Kosovu, uključujući korekciju granica

Vesti 16. sep 201916:34 > 16:38
REUTERS/Leonhard Foeger

Austrijski kancelar i lider Narodne stranke Sebastijan Kurc rekao je u intervju emitovanom u ponedeljak da će Beč podržati sva rešenja koja dogovore Beograd i Priština, uključujući i moguću korekciju granica.

„Naš stav je jasan: podržavamo sve ono oko čega se dogovore strane, a tako i moguće korekcije granice, ako to na kraju vodi sveobuhvatnom rešenju, koje bi donelo više stabilnosti. Cilj mora biti da se sva otvorena pitanja dogovorom reše u dijalogu“, rekao je Kurc u intervjuu Tanjugu u Beču.

Ističući važnost dijaloga Beograda i Prištine i povratak obe strane za pregovarački sto, Kurc je naglasio da od rešenja zavisi i proces evropskih integracija.

„Potrebna je nova dinamika, jer je rešenje u okviru dijaloga preduslov za kasniji pristup EU“, ocenio je Kurc.

Na pitanje ima li EU, uopšte, snage da reši kosovsko pitanje, kao i ima li uticaja na Prištinu koja je ignorisala apele iz Brisela da ukine takse na robu iz Srbije, austrijski kancelar je rekao da EU ima raznolike mogućnosti delovanja.

„EU to stalno i čini, ali na koncu, sve zavisi od Beograda i Prištine kojima je neophodna „dovoljna politička želja za kompromisom“, rekao je.

Pozdravio je imenovanje Metjua Palmera za specijalnog izaslanika SAD za Balkan jer SAD i EU „samo zajedno“ mogu do političkog postignuća u regiji Balkana. 

„Nadam se da će Palmer moći da doprinese pronalaženju rešenja. Uveren sam da će EU s njim tesno sarađivati“, rekao je Kurc.

Poručio je da se zalaže za „jasnu pristupnu perspektivu za sve zemlje zapadnog Balkana“, uz naravno ispunjenje kriterijuma sprovođenja reformi.

Verujem da će Hrvatska nastaviti da podržava evropski put Srbije

Na pitanje o učestalim teškoćama između Srbije i članice EU Hrvatske o zaštiti srpske manjine, kao i mogućnosti da Zagreb blokira put Beograda u EU, Kurc je rekao da ne želi da nagađa o hipotetičkim pitanjima.

„Do sada je Hrvatska podržavala pristupni proces Srbije i nemam razloga da pomislim da će se to promeniti. Što se tiče zaštite manjina, naravno da je to pitanje od velike važnosti u svim članicama Evropskog veća i EU“, ocenio je Kurc.

Rekao je da će Austrija zajedno sa Mađarskom i drugim članicama EU, kojima je stalo do Zapadnog Balkana, podržati zemlje regije. Austrijski kancelar je rekao da će nova Evropska komisija, predvođena Ursulom von der Lajen, voditi „intenzivne pristupne pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom, kako bi, što je brže, moguće napredovala sa proširenjem Unije“.

„Odlučujuće za dalji napredak su reforme koje zemlje Zapadnog Balkana moraju same da sprovedu. Od toga zavisi i koliko će brzo slediti prijem novih članica“, naglasio je.

Podsetio je da ulaskom u EU Srbija mora da izađe iz svih drugih bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini koje ima s Rusijom i evroazijskim zemljama.

„Srbija ne bi trebalo da ispusti iz vida da 63 posto svoje spoljne trgovine obavlja s EU, s Rusijom je to 10 posto“, objasnio je Kurc.

Veruje da aktuelni predsednik Srbije može da nastavi započeti reformski proces.

„Uveren sam da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastaviti da energično sprovodi potrebne reforme kako bi postigao što brži pristup Srbije u EU“, zaključio je.