Profesorke iz Bele Crkve javno progovorile o pritiscima lokalnih funkcionera SNS

Vesti 16. sep 201918:48 > 18:48
N1

Transparentnost Srbija zatražila je od Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da pokrene postupak povodom medijskih navoda o ucenjivanju zaposlenih u gimnaziji u Beloj Crkvi, od kojih se tražilo da obavljaju poslove u korist političke stranke, ukoliko žele da sačuvaju radna mesta. O pritiscima koje trpe najpre su progovorile dve profesorke, a u njihovu zaštitu stalo je i oko sto meštana koji su tokom vikenda protestovali u centru Bele Crkve.

U veseloj varoši, realnost je tmurna – ako ne delite mišljenje vladajućih. To tvrde dve profesorke belocrkvanske gimnazije, višegodišnje uposlenice škole kojima su ugovori isticali krajem avgusta.

„Ja sam već na neki način znala da mi neće biti produžen ugovor, jer sam dobijala uputstva da se obratim jednoj jedinoj isključivo osobi i da prihvatim uslove koje ja nisam želela da prihvatim“, navela je novinaru iz Bele Crkve Marija Stanković, profesorka engleskog jezika.

Uputstva je, kaže, davala direktorka gimnazije, a osoba na koju ju je upućivala je predsednik Skupštine opštine.

„Uslov je bio aktivno učestvovanje u stranci. Da se bude bot“, dodala je Marija Stanković.

Druga profesorka koja predaje matematiku, Mirjana Mitrović, kaže: „Objašnjenje – malo kucaš popodne, malo ideš na mitinge. Meni nije normalno. Ja da to želim da radim, ja bih to radila svojom voljom. Ja ne želim ništa da radim zato što mi neko naređuje i da to bude jedini način da zadržim posao“.

Ono što su ispričale novinaru iz Bele Crkve, nisu želele da ponove, jer su uvrede na društvenim mrežama koje su usledile, ostavile trag.

Naročito na Mirjanu, koja je u drugom stanju. To je saznala dva dana pre isteka ugovora, kada je u lokalnom Domu zdravlja otvorila bolovanje, ali je ono odmah sutradan i zaključeno, jer ugovor ističe.

Otac (SNS): Bio sam upozoravan da joj neće produžiti ugovor

„Ja sam bio upozoravan nedeljama pre toga da će Mirjana dobiti otkaz, odnosno da joj neće produžiti ugovor. Zato što je i ona sama dobijala upozorenja da ako ne bude radila ono što joj se kaže, odnosno da u slobodno vreme bude bot i da ide na mitinge, dobiće otkaz. Jednostavno neće joj produžiti ugovor“, priča Slavoljub Mitrović, Mirjanin otac, inače višegodišnji član SNS.

Radni odnos su na kraju produžili, ali tek nakon što je Mirjana zbog stresa završila u bolnici. Ima bezrezervnu podršku oca, uprkos razlikama u političkom opredeljenju. Bila je redovna učesnica protesta „1 od 5 miliona“, a on višegodišnji član Srpske napredne stranke.

N1

 „Na poslednjim izborima bio sam šef izbornog štaba i smatram da sam dobrim delim zaslužan za rezultate koje smo ostvarili u Beloj Crkvi. Jednostavno, posle izbora rekli su da se sklonim, a nisam ni želeo da radim sa nekima koji su pre izbora bili meta naše kampanje – borba protiv korupcije i kriminala… I naravno ovde, lokalnih, koji su posle izbora došli na vlast“, priča za N1 Mitrović.

Politički pritisci su, kaže, u Beloj Crkvi svakodnevica. Protiv toga je u subotu protestovalo stotinak ljudi. Među njima i Sonja koja je istog dana dobila pretnje smrću.

„Da će da me odrobija, da ja ne znam s kim se kačim.. Ja sam se tu uplašila i ja sam njoj napisala da ću je prijaviti policiji, što sam na kraju i uradila. Povezujem to sa protestom i sa tim što sam otkrila identitet tog lažnog profila Ana Rogić koji već godinama teroriše sve koji nisu za ovu vlast“, priča za N1 Sonja Stojković koja i pokazuje poruke.

„Bez borbe nema napretka“ i „ako želiš da promeniš svet, prvo kreni od sebe“ – misli su velikana koje učenike dočekuju na ulazu u Belocrkvansku gimnaziju. Međutim, prema rečima profesorki koje su odlučile da o pritiscima javno progovore, iza ovih zidova događa se upravo suprotno.

Šta na to kažu direktorka Adela Stanković i vrh opštinske vlasti, nismo imali priliku da čujemo jer se pozivu da govore za N1 – nisu odazvali.

Da provere šta se među dobrim komšijama u veseloj varoši zbiva, u međuvremenu su poziv dobili i u Beogradu. Vrh stranke sa jedne i Više javno tužilaštvo sa druge strane.