Popović za N1: Časne namere, ali način izražavanja zahteva nije najsrećniji

N1

Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović izjavila je za N1 da su zaposleni ogorčeni jer im je onemogućen pristup radnom mestu i dodaje da se time remeti rad Univerziteta što će imati posledice po normalno funkcionisanje fakulteta.

„Ugroženi su interesi studenata, dolazi treći upisni rok. Ovo direktno ugrožava interese 100.000 studenata Univerziteta u Beogradu na svim nivoima studija zarad interesa jedne grupe, za čije namere verujem da su časne, ali čiji način izražavanja tih zahteva nije najsrećniji“, rekla je Popović za N1.

POVEZANE VESTI

Ona je ponovila da je otvorena za razgovor o svim akademskim zahtevima.

„Bilo kakva politizacija ove teme, ovog razgovora koji se vodi između nas, nije dobro zato što smo mi već jedno vrlo podeljeno društvo i nema potrebe da se pravi još veći jaz. Univerzitet u Beogradu je javno dobro, pripada svima, ne može ga niko posebno svojatati, a mislim da je u svačijem, nacionalnom interesu da Univerzitet u Beogradu ostane nezavisna institucija“, rekla je rektorka.

Popović smatra da je jasan odgovor Vlade Srbije na zahtev za smenom ministra finansija Siniše Malog.

„Postavljanje i razrešavanje ministara je u nadležnosti Vlade, a ne Univerziteta u Beogradu“, ponovila je Popović.

Ona je apelovala na sve predstavnike akademske zajednice da dozvole da sva stručna tela Univerziteta po procedurama završe sve zadatke, uključujući i proceduru oko spornog doktorata Malog.

Prema njenim rečima, od studenata koji se nalaze u Rektorata sada zavisi da li će biti spremni da razgovaraju odnosno na kompromis.

„Njihova poruka je jasna, svoj cilj su postigli. Sve ovo dalje može samo biti razorno po Univerzitet“, ocenila je Popović.

Studenti: Osuda upada aktivista SNS pa razgovor o kompromisu

Da bismo pričali o kompromisu Rektorat mora otvoreno da osudi upad aktivista Srpske napredne stranke (SNS) koji su fizički napali studente, kaže predstavnica studenata koji se nalaze u zgradi Mila Jovanović.

„Nema razgovora ni o kakvim kompromisima dok se to ne desi. Time je narušena autonomija Univerziteta“, ponavlja Jovanović.

Ona je rekla da je i jutros u zgradu ušao student prorektor i poručila da on uvek može da razgovara sa studentima.

Jovanović je poručila da do daljeg ostaju u zgradi Rektorata.

Izveštava reporterka N1 Majda Šovljanski Banjanović.