Šarčević: Još dve godine za završetak studija po starom sistemu

Vesti 17. sep 201911:58 > 15:04
N1

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je u Skupštini Srbije da će rok za završetak studija po starom sistemu biti produžen za dve godine.

Obrazlažući poslanicima predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, Šarčević je rekao da se studentima upisanim pre 10. septembra 2005. godine rok za završetak studija produžava do školske 2020/2021. a studentima integrisanih studija iz polja medicinskih nauka do kraja školske 2021/2022. godine.

Do 2021. godine daje se rok i za završetak magistarskih i doktorskih studija započetih pre 10. septembra 2005, a kako je istakao ministar, i takozvanim „starim bolonjcima“ odnosno prvim generacijama koje su započele studije po Bolonji, preporukom Ministarstva prosvete takođe će biti odobreno pravo da produže rokove koje nisu ispunili.

Visokoškolske ustanove usaglasiće akta sa novim zakonom u roku od tri meseca, istakao je ministar Šarčević na početku nove sednice u Skupštini Srbije.

Podrška poslanika

Poslanici Skupštine Srbije najavili su podršku predloženim izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju ocenivši da država nikome ne treba da uskrati šansu da okonča proces obrazovanja.

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Orlić rekao je da Vlada izlazi u susret studentima jer u Srbiji ima mesta za svakoga da ovde gradi perspektivu.

Srpska radikalna stranka zalaže se za ukidanje školovanja po bolonjskom sistemu jer se pokazao kao neuspešan, izjavila je poslanica te stranke Vjerica Radeta i založila se za ukidanje ograničenja roka studiranja.

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Moamer Bačevac rekao je da je predlog izmena Zakona o visokom obrazovanju dobro izbalansiran i da Vlada Srbije nastoji da podigne kvalitet obrazovanja i stabilizacijom ekonomske situacije stvara uslove za ulaganje u obrazovanje.

Poslanik Stranke moderne srbije Aleksandar Stevanović istakao je da se ova situacija ponavlja skoro svakog septembra. On je pozvao fakultete da utvrde koliko ima „starih studenata“, u kakvoj su situaciji i da li uopšte žele da završe studije.

Podršku predlogu o produženju roka za okončanje studija najavila je i Socijalistička partija Srbije, čiji je poslanik Žarko Obradović rekao da je predloženi rok sasvim adekvatan i da očekuje reakciju studenata da prihvate poziv na završetak studija.

Protest u Rektoratu prešao granice pristojnosti

Ministar Šarčević izjavio je i da protest studenata u Rektoratu predstavlja flagrantno narušavanje autonomije univerziteta i da takvih primera nema u svetu.

Na sednici Skupštine na kojoj se razmatraju izmene Zakona o visokom obrazovanju, Šarčević je istakao da su studentski zahtevi politički i da nemaju podršku ni jedne relevantne studentske organizacije.

„Ovo je teror male grupe ljudi nad većinom i prešlo je svaku granicu pristojnosti“, ocenio je ministar.