Vučić: I dalje nemamo zvaničan spisak ubijenih i nestalih na Kosovu

Vesti 17. sep 201912:47 > 12:50
Tanjug / Sava Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je prostorije Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova i Metohije, gde se upoznao sa njihovim problemima i obećao da će država nastaviti da čini sve što može da se pronađu njihovi bližnji.

Nakon razgovora sa nekoliko članova Udruženja, Vučić je rekao da ne želi da im uliva lažnu nadu, ali da će država svakako nastaviti da čini ono što je u mogućnosti i da će nastaviti da se raspituje o sudbini nestalih i kidnapovanih na Kosovu.

Vučić se, takođe, upisao i u spomen knjigu udruženja.

On je rekao da se divi ljudima koji se bore da se očuva sećanje na kosmetske žrtve, i na borce i na civile, i dodao da je to obaveza ne samo za članove porodica već i države.

„Spreman sam da razgovaramo oko toga kakve zakone da donesemo, razgovaramo sada o tome i sa borcima. Ali da se zna da tada pričamo o većem izdvajanju iz budžeta, da ne bi bilo skrivanja iza patriotizma. Mi ćemo to da uradimo, ali to mora da bude postavljeno na racionalnim osnovama“, rekao je on.

Vučić je rekao da je „dobra vest“ što su pronađeni ostaci sedam Srba u okolini Đakovice, ali da tako nešto mora da postoji i za još 570 nestalih Srba i nealbanaca, kao i za nestale Albance.

„Nažalost, naša država ni 1999. pa ni posle 2000. godine nije istražila sve što se dogodilo i mi i dalje nemamo zvaničan spisak ubijenih i nestalih na Kosovu. Verujemo da ćemo i taj težak posao da završimo“, rekao je on.

Govoreći o perspektivama mladih na Kosovu, Vučić je rekao da je primetno da su pojedine strane zemlje, poput Luksemburga ili Norveške, imale tendenciju da naročito mladim Srbima iz enklava na Kosovu omogućuvaju prelazak u te zemlje, što je im je bilo olakšano jer mogu da im ponude dobre plate i finansijske uslove.

„Oni ponude dobre, pristojne plate, njima to nije problem, ali Srbi tako ostaju bez svoje budućnosti u tim sredinama. Zato moramo da dodatno ekonomski ojačamo da bi mogli sa tim da se borimo“, rekao je Vučić.

On je podsetio da Srbija finansijski obezbeđuje mnogo toga na Kosovu, od penzija, preko zdravstvenog sistema do obrazovanja, i da neće biti problem da se to nastavi i pojača.