Vučić: KFOR garant bezbednosti na Kosovu

Vesti 17. sep 201913:22 > 13:25
Tanjug/Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić založio se u razgovoru sa predsedavajućim Vojnom komitetu NATO Stjuartom Pičom, za održavanje redovne komunikacije između Vojske Srbije i KFOR i naglasio potrebu brzog uspostavljanja kontakta u slučaju ugrožavanja bezbednosti na severu Kosova.

Vučić je, kako je saopšteno iz kabineta predsednika Srbije, rekao da je prisustvo snaga KFOR na Kosovu i Metohiji garant bezbednosti i da je na tim snagama i odgovornost za reagovanje u kriznim situacijama.

On je ponovio da Srbija nastavlja da se zalaže za postizanje trajnog i održivog kompromisa u dijalogu sa Prištinom, jer je politika za koju se zauzima – politika mira, saradnje i stabilnosti u regionu, kao osnova ekonomskog i svakog drugog napretka.

Pič je, piše u saopštenju, podržao dijalog Beograda i Prištine, kao načina za nalaženje rešenja za pitanje Kosova, naglasivši da KFOR nastavlja da obavlja svoju misiju na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

On je pohvalio profesionalno ponašanje Vojske Srbije u kriznim situacijama na Kosovu i Metohiji, saglasivši se da je pravovremena komunikacija najbolji odgovor.

U saopštenju se dodaje da je Vučić izrazio zadovoljstvo izgrađenim međusobnim poverenjem i dobrom saradnjom sa NATO, koja se razvija uz poštovanje vojne neutralnosti Srbije.

On je istakao značaj usaglašavanja novog ciklusa Individualnog akcionog plana partnerstva i naglasio da, kroz zajedničke aktivnosti sa NATO, Vojska Srbije jača svoju interoperabilnost.

Pič je takođe izrazio zadovoljstvo razvojem saradnje i brojem zajedničkih aktivnosti, istakavši značaj prošlogodišnje zajedničke vežbe o reagovanju u slučaju prirodnih katastrofa.

Dvojica sagovornika su sagledali situaciju u celom regionu Zapadnog Balkana i izrazili svoju zabrinutost zbog podizanja političkih tenzija, kao i nadu da će svi problemi biti rešavani mirnim putem.