Sindikat: Šarčević da smeni direktorku Gimnazije u Beloj Crkvi

Vesti 17. sep 201917:07 > 17:10
N1

Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" pozvao je ministra prosvete Mladena Šarčevića da smeni direktorku Gimnazije u Beloj Crkvi zbog tvrdnji dve profesorke da su otpuštene iz te ustanove pošto su odbile političke ucene da u slobodno vreme treba da se bave "botovanjem" i idu na političke mitinge.

Sindikat je u saopštenju naveo da je „ministrova dužnost a ne politička volja“ da „postupi u skladu sa zakonom“ i razreši dužnosti direktorku te obrazovne ustanove ukoliko su tvrdnje profesorki potkrepljene dokazima.

POVEZANE VESTI

 „Uprkos činjenici da Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja zabranjuje diskriminaciju zasnovanu na političkom opredeljenju kao i stranačko organizovanje i delovanje u ustanovama obrazovanja i vaspitanja, čovek koji je odlukom vlasti postao najznačajnija figura srpskog prosvetnog sistema, ne prepoznaje nalog kritičke svesti da se o ovom problemu izjasni, niti postupi“, piše u saopštenju.

Portal Belocrkvanske novosti preneo je ranije da su profesorka engleskog jezika u Gimnaziji u Beloj Crkvi Marija Petrović Stanković i njena trudna koleginica, profesorka matematike Mirjana Mitrović ostale bez posla, pošto su odbile političke ucene da u slobodno vreme treba da se bave „botovanjem“ i idu na političke mitinge.

„Tražili su od mene da malo kucam popodne – malo idem na mitinge. To je nešto što ne želim da prihvatim. Da sam na to pristala, i danas bi bila zaposlena. Jer, onda čak nije ni bitno da li imate diplomu ili ne. Verujem da ovo nije kraj, verovatno ću još neke stvari preživljavati. Cilj je da ostanu samo oni koji ne razmišljaju svojom glavom. Ako se tortura nastavi, ne želim da odgajam svoje dete u ovakvoj sredini. S druge strane, drago mi je što su sugradjani i učenici organizovali proteste i pokazali solidarnost sa nama“, kazala je Mirjana Mitrović za Belocrkvanske novosti.

Profesorka engleskog jezika Marija Petrović Stanković, koja je od 2014., godine bila zaposlena u Gimnaziji u Beloj Crkvi, kazala je da su i od nje tražili da bude „bot“, da kuca i piše komentare.

„Dobila sam uputstva od direktorke da se obratim osobi koja vodi ovu opštinu, predsedniku Skupštine opštine Marjanu Aleksiću. Tražili su od mene da budem bot, da kucam komentare, pišem komentare. Ja takve stvari ne mogu da prihvatim i da uradim, mene politika ne interesuje. I pošto nisam pristala na to, ostala sam bez posla“, navela je Marija Petrović Stanković.