Aleksandar Ivanović: Ni predsednik ni Vlada nisu vlasni da odluče ko je kriv

Vesti 17. sep 201918:20 > 19:18
N1

Prošlo je više od 20 meseci i još nema nijednog detalja koji bi ukazivao na to ko je ubio Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u julu da Srbija ima ime neposrednog počinioca ubice, danas to nije mogao da potvrdi. Članovi porodice Ivanović objašnjavaju za N1 da se navodni detalji o ubicama Olivera Ivanovića uvek pojave kao reakcija na poteze koje o tome povuče Priština.

Fotografija Olivera Ivanovića je u spomen sobi sa stradalima i nestalima tokom rata i delovanja OVK na Kosovu, a Oliver je ubijen mnogo posle rata, priča za N1 Aleksandar Ivanović. Oliverov bratanac poručuje da porodica nikada neće prestati da traži odgovore.

„Ko je naručio, ko je organizovao to ubistvo, ali ne možemo to da analiziramo mimo konteksta ko su po njegovim rečima njemu ugrožavali bezbednost i sve to mu radili što su mu radili pre samog čina ubistva“, kaže Ivanović.

„Ja neću kriti i neću da bežim od vas ili bilo koga drugog zbog toga što bi neko da nabaci krivicu onako usputnu kao da je neko od nas odgovoran za to ubistvo. Moram da vas razočaram – nisam ubica, nisam ubio nikoga, niti ću, a Oliveru Ivanoviću kada ga ni vi ni mnogi drugi niste ni poznavali dok je bio u zatvoru, a o tome nikada nisam hteo da govorim, pomagao sam samo ja“, kazao je Vučić.

POVEZANE VESTI

Kako tvrdi predsednik Srbije, na rasvetljavanju tog zločina koji je 16. januara 2018. godine označio kao teroristički akt, radi vrhunski tim BIA koji se, kako ocenjuje, ozbiljno bori da se otkrije istina.

„Upravo je na vašoj televiziji neposredno pre ubistva Oliver objasnio da je on čovek kojem su sve uradili i da je ostalo samo još da pucaju na njega, ali da on veruje da to neće uraditi jer bi im to bio glup potez. Svega dva meseca nakon toga su i to uradili“, naglasio je Aleksandar Ivanović.

„Kojeg god Srbina da otkrijemo u tome, i ma kako da se zove, biće uhapšen i i priveden istog sekunda, ma kako da se zove, ukoliko je bilo Srba. Dakle,  ma kako da se zove bez ikakvih problema, a ja sam vam samo za jednoga rekao da je ispitan i da taj u tome nije učestvuje“, naglasio je Vučić.

N1: Na koga mislite?

„Pa već sam vam to sto puta rekao i svi to znaju, ali sad pošto je to vama potreba velika da ponavljate, dobro znate na koga mislim i kada sam o tome govorio“, dodao je Vučić.

N1: Zašto nećete da kažete?

„Pa zato što ste nepristojni, dragi novinari, evo vama da kažem  – reč je o Milanu Radoičiću koga je ispitala policija i došla do ovakvih navoda i zaključaka“, izjavio je Vučić.

„Podsetićemo gledaoce da je Priština nedavno na osnovu nekih prikupljenih dokaza u istrazi koju vode, jer samo Specijalno tužilaštvo u Prištini vodi istragu, u saradnji sa UNMIK-om raspisala međunarodnu poternicu za Milanom Radoičićem kao osobom za koju sumnjaju da je učestvovala u ubistvu Olivera Ivanovića. Reakcija na taj takav potez je odgovor Beograda koji pompezno najavljuje da će Srbija izaći sa imenom Oliverovog ubice“, navodi Aleksandar Ivanović.

U julu predsednik Srbije saopštava naciji da Srbija ima ime ubice Olivera Ivanovića i kaže – imamo i fotografije, pokušaćemo da dođemo i do materijalnih dokaza da bismo izašli u javnost.

„Radimo najozbiljniju istragu i ja verujem da ćemo mi, kao što sam rekao, otkriti sve one koji su u tom strašnom zločinu učestvovali“, naveo je danas Vučić.

„Nije ni predsednik Srbije, ni premijer, niti bilo koji član Vlade i političar vlastan da odlučuje ko je kriv a ko nije kriv“, naglasio je Aleksandar Ivanović.

Srbija nije mogla da uradi uviđaj na mestu ubistva, a nema ni saradnje sa Prištinom niti sa Euleksom po pitanju ubistva Olivera Ivanovića.