Studenti: Radikalizovaćemo blokadu, ako zahtevi ne budu ispunjeni za sedam dana

Vesti 18. sep 201912:01 > 21:36
TANJUG/ TANJA VALIC

Aktivistkinja udruženja "Jedan od pet miliona" i jedna od studenata koji blokiraju Rektorat Beogradski univerzitet (BU) Mila Jovanović izjavila je da će blokada te institucije biti radikalizovana ukoliko njihov zahtev da rektorka Ivanka Popović pruži preporuku premijerki Srbije Ani Brnabić da smeni ministra finansija Sinišu Malog ne bude ispunjen.

Ona nije htela da govori o tome na koji način će blokada biti radikalizovana.

Tokom konferencije za novinare ispred zgrade Rektorata Jovanović je istakla da postoji još jedan način da se blokada Rektorata prekine i dodala da su o tome obavestili rektorku ali je odbila da kaže o čemu je reč, i dodala da novinari to mogu rektorku da pitaju.

POVEZANE VESTI

 Nakon završetka razgovora koji su trajali oko dva sata, rektorka Univerziteta u Beogradu nije davala izjave.

„Mi smo tokom razgovora ponovili svoj zahtev da rektorka izadje u javnost i da, u ime Rektorata, pruži preporuku premijerki Srbije Ani Brnabić da ministar finansija Siniša Mali bude smenjen“, kazala je Jovanović.

Ona je istakla da rad Rektorata direktno zavisi od Ministarstva finansija, te da zbog toga dolazi do sukoba interesa.

„U 12.00 je na RTS-u Dnevnik, ukoliko se rektora uključi i pruži preporuku mi ćemo u roku od pet minuta napustiti zgradu“, rekla je ona.

Jovanović je kazala da današnji razgovori sa rektorkom BU Popović nisu bili pregovori, već razgovori.

„Ona je dolazila i juče, i napominjemo to nisu bili pregovori već razgovori. Tokom razgovora ona je nama ponudila ‘kompromise’ koji su za nas uvredljivi“, kazala je Jovanović ispred zgrade Rektorata.

Kako je ona rekla, rektorka je aktivistima ponudila posebne prostorije u Rektoratu u kojima bi mogli da budu kako bi blokada te institucije bila prekinuta.

Jovanović je ponovila zahtev za početak pregovora, odnosno da UB javno osudi incidente koji su dogodili u petak u toj zgradi.

Studentkinja Valentina Reković iz „Jedan od pet miliona“ ponovila je da, da bi došlo do pregovora, „rektorka mora da osudi SNS za organizovan upad aktivista u zgradu Rektorata“.

„Kada javno bude osuđen upad pripadnika Srpske napredne stranke u Rektorat onda ćemo pregovarati“, dodala je ona.

Aktivisti Udruženja „Jedan od pet miliona“ šesti dan blokiraju rad Rektorata Univerziteta u Beogradu.