Merkel s Brnabić: Berlin i Pariz pokušavaju da ponovo pokrenu dijalog o Kosovu

Vesti 18. sep 201914:48 > 15:37
Tanjug / Vlada Srbije / Slobodan Miljević

Nemačka i Francuska pokušavaju da ponovo pokrenu dijalog Beograda i Prištine i tom pitanju će se vratiti posle kosovskih izbora 6. oktobra, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel posle susreta sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Do sada nije moglo biti nastavka razgovora jer su kosovske takse predstavljale prepreku i tešku okolnost, istakla je Merkel.

Ona je rekla da ne postoje rokovi u kojima se pregovori o Kosovu, kao i o pristupanju Srbije Evropskoj uniji moraju završiti, ali što pre to je bolje, ali da ne treba licitirati sa datumima.

„Za pristupanje EU potrebno je rešiti određene stvari vezane za Kosovo“, naglasila je Merkel.

Ona je dodala da ne može reći kada je planirano da Srbija uđe u EU, da ne zna kada će to da se desi.

Tanjug / Vlada Srbije / Slobodan Miljević

„Na kraju – to nije važno, važno je koliko je Srbija napredovala u svom razvoju“, istakla je kancelarka Merkel.

Brnabić: Potrebno istorijsko pomirenje

Pitanje Kosova i Metohije je jedina tačka neslaganja ili nerazumevanja između Srbije i Nemačke, ali je najvažnije da razgovaramo, da čujemo mišljenje Nemačke, predstavimo i svoju poziciju, da približimo stavove i pokušamo da dođemo do dugoročnog, održivog rešenja za odnose Beograda i Prištine, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

„Bez istorijskog pomirenja Srba i Albanaca neće biti drugačije budućnosti za Balkan, a ona nam je potrebna“, rekla je Brnabić na konferenciji za novinare sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Brnabić je poručila da evropske integracije ostaju strateški cilj Srbije, ističući da je za Beograd Unija mirovni projekat.

Balkan ima svoje kompleksnosti i specifičnosti, a dugoročan mir i stabilnost na Balkanu doći će tek kada ceo region postane deo EU, naglasila je ona.

Mislim da je Balkan važan i za samu EU i zahvaljujem Nemačkoj na političkoj, finansijskoj, tehničkoj i stručnoj pomoći na evropskom putu, rekla je Brnabić.

Znamo šta nam je činiti da ubrzamo reforme, naglasila je Brnabić, a poseban fokus je na vladavini prava, ustavnim reformama i razgovarali smo gde smo stali i šta moramo dalje.

Razgovarale smo o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, slobodi medija, medijskoj strategiji, radu sa medijima, radu u parlamentu, dijalogu sa opozicijom, istakla je Brnabić.

Brnabić je zahvalila Merkel na inicijativi za pokretanje Berlinskog procesa, dodajući da su kosovske takse na srpsku robu poljuljale trgovinsku saradnju.

Ona je, međutim, nabrojala konkretne rezultate tog procesa, poput sporazuma o transportnoj zajednici, sporazuma o romingu u regionu i infrastrukturne projekte.

Nema jake, bezbedne, stabilne Srbije bez jakog, stabilnog, predvidivog regiona Zapadnog Balkana, rekla je Brnabić.

Govoreći o ekonomiji, Brnabić je pomenula da u Srbiji posluje 400 nemačkih kompanija, koje zapošljavaju 60.000 radnika.

POVEZANA VEST

Brnabić je predstavila ekonomske rezultate Srbije, po kojima je stopa nezaposlenosti 10,3 odsto, javni dug 52 odsto BDP, a strane direktne investicije u 2018. godini 3,5 milijardi evra.

Brnabić je pozvala Merkel da poseti Srbiju, kojoj je zahvalila na pozivu da boravi u prvoj zvaničnoj poseti Nemačkoj kao premijerka Srbije.

Kancelarka Merkel je prethodno priredila svečani doček za premijerku Srbije, uz intoniranje državnih himni i vojne počasti.

Brnabić će, nakon sastanka sa Merkel, razgovarati i sa Udruženjem porodičnih preduzetnika, kao i sa direktorom nemačkog Udruženja porodičnih preduzeća i digitalne asocijacije (BITKOM).

Premijerka Srbije je započela dvodnevnu posetu Berlinu jučerašnjim sastankom sa predsednikom Udruženja nemačkih preduzeća Mariom Ohovenom.

Ona je tom prilikom predstavila poreski i pravni okvir koji Srbiju pozicionira kao zemlju koja svoju ekonomiju transformiše ka inovacijama i znanju.

Spoljnotrgovinska razmena sa Nemačkom, koja je najznačajniji ekonomski partner Srbije , iznosi gotovo pet milijardi evra.