Oduzimanje konja maloletnom Romu – nedopustivo uzimanje zakona u svoje ruke

Vesti 18. sep 201918:31 > 18:34
N1

Još nema zvaničnog obaveštenja da li će biti pokrenuta istraga protiv predsednika niškog udruženja SrBska čast Bojana Stojkovića, koji je prošle nedelje objavio snimak kako "prevaspitava" maloletnog Roma koji je prethodno pretukao konja. Konj je toj porodici oduzet, a sutra će, kako saznaje N1, biti im vraćen. Dok se vlast u gradu ne oglašava, stručnjaci poručuju da je nedopustivo ćutati na to što su pojedinci preuzeli pravdu u svoje ruke.

Snimak na kome se vidi kako maloletni Rom tuče konja za vuču – uznemirio je javnost krajem prošle nedelje. Ulje na već uzavrelu priču iz niškog naselja Crvena zvezda, dolio je video koji je potom postavio Bojan Stojković, lider udruženja „Srbska čast“ iz Niša, u javnosti prepoznato kao tvrda desničarska organizacija.

POVEZANE VESTI

„Ovo je zadnja opomena. Sada će na tvom primeru ceo tvoj kraj da ispašta. Ako budete dobri, biće sve ok. Ako se ne edukujete i ne popravite se – svaka životinja će biti oduzeta za primer“, rekao je u video zapisu Bojan Stojković, osnivač „Srbske časti“

U romskom naselju u Crvenoj zvezdi – niko danas nije hteo pred kameru N1.

Čovek kome je „SrBska čast“ uzela konja kaže da se slaže sa tim, jer nije u redu to što je njegov sestrić uradio (tukao konja), ali uporedo kaže da smatra da upad predstavnika „SrBske časti“ u njegovu kuću nije u skladu sa zakonom, pa očekuje od nadležnih da reaguju.

Definitivno se stiče utisak da ovde postoji strah kod ljudi da govore o ovom incidentu, naveo je reporter N1 koji je posetio to naselje.

Da o incidentu i upadu u romsko naselje nema mesta u priči, tvrdi predstavnica udruženja Pit, koja za N1 kaže da je došla, jer ju je snimak prebijanja konja potresao, da je u naselje došla najavljeno i to na poziv udruženja Levijatan, a da je Bojan Stojković već bio tamo i razgovarao sa porodicom maloletnika koji je, kako ona navodi, počinio krivično delo.

„Sami Romi su osudili to što je taj dečak napravio“, kaže Tanja Vidergar iz udruženja Pit.

N1: Da li ste imali asistenciju policije – pošto kažete da je krivično delo, zna se ko sprovodi zakon…?

Vidergar: Da Vam kažem, mi smo najpre došli da vidimo kako je konj.

Konj, odnosno četvorogodišnja kobila Beba, bila je sa povredama i vidno istraumirana, kaže i Dušan Stojanović, šef udruženja Zoo Planet, kod kojih je Beba bila i danas, odakle će, tvrdi Tanja Vidergar, sutra, u skladu sa svim propisima, biti vraćena u Crvenu zvezdu.

Na pitanje da li su imali neki dokument na osnovu koga su životinju oduzeli, Vidergar kaže: „Konj nije oduzet, to je vrlo varljiva reč“

N1: Ali Bojan Stojaković je na snimku rekao da je oduzet…

Videgar: To se on pogrešno izrazio, on se ne bavi zaštitom životinja – da se nešto razumemo. Ali je svakoga taj snimak potresao u smislu dobrobiti životinja…

N1: Jasno je, taj snimak je strašan, ali postoje institucije koje treba time da se bave.

Vidergar: Znate, ja sam tri godine u Nišu, policija nikada nije odreagovala ni na jedno zlostavljanje životinja.

Udruženje za ljudska prava oštro je osudilo, kako kažu, snimak „specifičnog nasilja i zastrašivanja“.

Komunikolog Dušan Aleksić za N1 ocenjuje da je ovakav splet okolnosti doveo do jako opasne situacije.

„Ovde se radi o jednoj strašnoj stvari – da je pojedinac ili grupa pojedinaca preuzela pravdu u svoje ruke, a na građanima je sada da se nadaju da njima nešto slično neće desiti, da nisu prekršili možda neki zakon, moralni kodeks ili slično“, ističe Aleksić.

Gradska vlast se nije oglašavala, ali je lokalna policija u međuvremenu saopštila da je sačinila izveštaj i predala ga tužilaštvima. Iz Osnovnog javnog u Nišu za N1 je rečeno da će tek naredne sedmice saopštiti da li će pokretati istražne radnje.