Skupština usvojila izmene zakona, starim studentima produžen rok za diplomiranje

Vesti 19. sep 201915:21 > 15:25
Fonet / Aleksandar Levajković

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su Zakon o izmenama zakona o visokom obrazovanju kojim se propisuje da studenti upisani na fakultete i više škole pre 10. septembra 2005. godine, mogu da završe studije po tom programu do kraja školske 2020./2021. godine.

Za dve godine produžen je rok i kandidatima koji su doktorske disertacije prijavili pre 10. septembra 2005. godine, dok će studenti upisani na integrisane studije iz polja medicinskih nauka moći da diplomiraju najkasnije do kraja školske 2021./2022. godine.

Fakulteti i više škole usaglasiće svoje akte sa zakonom u roku od tri meseca.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je pre glasanja rekao da pravo na obrazovanje nikome nije uskraćeno, ali da ovo produženje mora da ima pedagošku poruku.

Ministar je ponovio da je studentima koji su fakultete upisali po starom programu rok produžen već dva puta i da taj paralelni sistem studiranja postoji predugo.

Dodao je da je dve godine dovoljno da se uspostavi novi sistem, da se popiše koliko je studenata koji žele da iskoriste ovaj novi rok i šta im je potrebno kako bi što pre diplomirali.

Poslanici su usvojili i Predlog autentičnog tumačenja delova ugovora izmedju Srbije i Evropske investicione banke kojim se otklanjaju prepreke nastale u dosadašnjem funkcionisanju zakona i kako bi se nastavili infrastrukturni projekti.

„Primenom ovog tumačenja obezbediće se apsolutna sigurnost, zakonitost i kontrola postupka koji se sprovodi, jer zajmoprimci, javna preduzeća ili neke druge institucije nisu bili u mogućnosti da podnesu pravni lek, čime se blokirala upotreba sredstava EBRD“, rečeno je ranije u raspravi.

Poslanici će rad nastaviti 1. oktobra kada počinje redovno jesenje zasedanje parlamenta.