Polemika poslanika SNS i SRS o školovanju i diplomi Tomislava Nikolića

Vesti 19. sep 201915:47 > 15:53
N1

U Skupštini Srbije je u raspravi o amandmanima na izmene Zakona o visokom obrazovanju došlo do polemike između naprednjaka i radikala o produktivnosti onih koji kasnije diplomiraju, sa posebnim osvrtom na školovanje nekadašnjeg lidera i jednih i drugih - Tomislava Nikolića.

Poslanici Srpske radikalne stranke su tražili da se svima koji su upisali fakultete dozvoli da diplomiraju bez ograničenja, dok su poslanici Srpske napredne stranje rekli da će ovoga puta produžiti rok studentima, ali da ta praksa mora biti prekinuta. Poslanica SNS-a Ljiljana Malušić izjavila je da je rok studentima produžavan više puta i da neko može da diplomira i u 65 godina zbog sebe, ali da neće biti produktivan. 

Vjerica Radeta iz Srpske radikalne stranke ocenila je izjavu Malušićeve kao politički nezrelu i kao uvredu za naučnike, lekare ili sudije koji i posle 65. godine postižu odlične rezultate. Poslanik SRS-a Aleksandar Šešelj dodao je da je čudno što primedbe o dužini studiranja stižu od poslanika čiji je prethodni predsednik Tomislav Nikolić završio fakultet u 60. godini. 

Šešelj je dodao da je Nikolić pravi primer svima da nikada ne odustaju od studiranja jer imaju veliku šansu da možda jednom postanu i predsednici države. 

Ljiljana Malušić iz SNS-a je kao odgovor iznela argument da je Nikolić diplomirao dok je bio u SRS, ali da je kasnije, kako se izrazila, „ukapirao“ da je bolje da napravi novu stranku koja sada ima najveću podršku.

U raspravi o amandmanima na izmene Zakona o visokom obrazovanju bilo je reči i o ličnim iskustvima, pa je više puta rečeno da su ljudi ranije studirali u mnogo težim uslovima i da bi svako mogao da se pozove na neki problem koji ga je sprečio da diplomira. 

Predsednica Skupštine Maja Gojković pozvala je poslanike da ovo bude poslednji put da se produžavaju rokovi za studiranje, jer se koristan član društva može biti i bez fakulteta.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su Zakon o izmenama zakona o visokom obrazovanju kojim se propisuje da studenti upisani na fakultete i više škole pre 10. septembra 2005. godine, mogu da završe studije po tom programu do kraja školske 2020./2021. godine.