Palmer očekuje ukidanje taksi, predizborna obećanja na Kosovu suprotna

Vesti 19. sep 201918:29 > 18:37
N1

Jučerašnja izjava nemačke kancelarke Angele Merkel, posle susreta sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić - da ne može da kaže ništa u vezi sa informacijama da bi Nemačka i Francuska mogle da imenuju specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, mnoge navodi na zaključak da će se upravo to i dogoditi. U Prištini se takve najave tumače kao pokušaji da se ubrza rešavanje pitanja Kosova.

Imenovanje specijalnog američkog izaslanika zaduženog između ostalog i za dijalog između Kosova i Srbije, kao i glasovi da će Evropska unija postupiti isto, govore da će se pitanje dijaloga dinamizovati i da će isti dobiti novi format kako bi se što više približili sporazumu dve strane, mišljenje je analitičara u Prištini.

POVEZANE VESTI

Za sada se smatra da Kosovo još nije spremno za dijalog, a i nakon formiranja nove Vlade, koja ce proizići iz prevremenih parlamentarnih izbora 6. oktobra, smatra se da ova vlada neće biti odmah spremna za dijalog.

„Ima nekoliko razloga, prvo sada smo u fazi predizborne kampanje, ima dosta obećanja koja nisu u skladu sa realnim zahtevima pogotovo međunarodnog faktora, a posebno SAD kada je u pitanju nastavak dijaloga, koje podrazumeva ukidanje takse. Drugo, imamo jednu odluku Ustavnog suda Kosova koji je ulogu predsednika države sveo na konsultativnu funkciju tako da dijalog treba da vodi vlada, odnosno premijer i u ovom kontekstu verovatno ćemo imati dosta razmimoilaženja“, smatra analitičar Beljulj Bećaj.

Poznavaoci političkih prilika smatraju da postoje konceptualne razlike između dosadašnjeg glavnog pregovarača predsednika Hašima Tačija, koji je bio vođen idejom razgraničenja sa Srbijom, dok ostali viđeniji političari smatraju da stvari treba rešavati u okviru postojećih granica.

Specijalni izaslanik SAD Metju Palmer je izjavio da će SAD staviti do znanja novoj vladi Kosova da su očekivanja da se suspenduju carine, koja su prepreka nastavku procesa dijaloga.

Interesantno je da se svi vodeći učesnici izborne trke u dosadašnjim izjavama ili političkim obećanjima drže tvrde linije i obećavaju da taksa neće biti ukinuta. To obrazlažu stavom da tarifa treba da postane deo paketa mera reciprociteta o kojima bi trebalo da se pregovara sa Srbijom.

„To je jedan od jednih razloga koji govori o tome da će doći do preispitivanja celokupnog toka procesa. Stranke se sada zalažu za reciprocitet, dakle taksa može biti samo jedan vid reciprociteta, dok je suština reciprociteta da se priznaju sva prava jedne i druge države. Počevši od toga koje su prava manjina u Srbiji, pa prava manjina na Kosovu, priznavanja kosovske države i srpske države, pa do banalnih stvari kao što su tablice“, kaže Bećaj.

Ono što se smatra odlučujućim za nastavak dijaloga biće ne samo rezultati izbora 6. oktobra, već i stav međunarodne zajednice, koja, kako se ocenjuje polako gubi strpljenje sa odugovlačenjem dijaloga i želi konačan dogovor dve strane kojim bi se otvorila nova stranica u istoriji Kosova i Srbije.