Karapandža o doktoratu: Nije pitanje da li Mali ima školu, već da li je pošten

Vesti 21. sep 201918:11 > 19:12
N1

Da li se izjave srpskih političara u pogledu sumnjivih doktorata menjaju? Za pet godina, koliko traju optužbe da je ministar finansija Siniša Mali plagirao svoju doktorsku disertaciju, dosad su podrazumevale isključivo negiranje takvih tvrdnji. Ili je, pak, promena retorike sada posledica prebacivanja odgovornosti?

Sumnjive diplome visokopozicioniranih političara za vlast u Srbiji dosad su bile gluposti i izmišljene afere. Danas, gard je postavljen kudikamo niže – nekad najbolji student Pravnog fakulteta kaže da jednom ministru i nije potrebno formalno obrazovanje.

„Siniša Mali ne mora da ima nikakvu diplomu. Da biste bili ministar, možete da prođete u Skupštini i dobijete poverenje, ne morate da imate bilo kakvu diplomu. Možete da imate završenu osnovnu školu i da budete ministar“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

I to je apsolutno tačno, kaže čovek koji je poslednjih pet godina posvetio, kako kaže, razotkrivanju plagijaranog doktorata Siniše Malog. Suština, je, međutim, nešto sasvim drugo – ministar je, kaže, lagao i krao.

„Problem je u tome što je on plagirao, odnosno ukrao doktorat. Nije problem da li neko ima završenu školu ili ne, već u tome da li je pošten ili ne. Meni ova njegova izjava deluje kao da je on priznao da je Siniša Mali zaista plagirao doktorat, ali da to nije bitno“, smatra profesor Evropske škole za biznis Raša Karapandža.

POVEZANE VESTI:

Tako je, kaže, već više od pet godina, koliko saga u vezi sa doktoratom nekadašnjeg gradonačelnika Beograda traje. Za predsednika najvažnije su kompetencije Siniše Malog, a odgovornost za njegovo postavljanje – nije na njemu.

„To je pitanje političkog izbora za šta odgovara onaj koji je to politički predložio“, rekao je Vučić.

Da li je ovom izjavom vruć krompir zvani Siniša Mali završio u rukama predsednice Vlade Ane Brnabić, koja ga je predložila da preuzme resor državnih finansija? Bivši novinar BBC-ja smatra da Vučić pokušava da spere odgovornost sa sebe.

„Svi mi znamo, pa i on, naravno – da ne postoji nikakva Ana Brnabić, da je to izmišljeni lik, fatamorgana. On sve što radi jeste da izbegne odgovornost, da prevari nekog i da taj neko pređe žedan preko vode. Ja sam te fore naučio kad sam imao dvanaest godina“, kaže novinar Slobodan Stupar. 

Međutim, da li je šteta već načinjena? Profesorka prestižnog Univerziteta „Berkli“ kaže da beogradske kolege pod hitno moraju da preseku sa odlukom o spornom doktoratu, jer je na kocki nešto mnogo značajnije od reputacije jednog ministra.

„Univezitet mora da zadrži svoj kvalitet i ugled u svetu, jer je došlo dotle mi na Berkliju, gde ima nekoliko profesora našeg porekla, sada razmišljamo da li ćemo primiti studente sa Beogradskog univerziteta na doktorske studije ukoliko je nivo znanja otišao dole i ukoliko je ugled samog Univerziteta otišao dole“, rekla je profesorka na Univerzitetu Berkli Jasmina Vujić.

Za to vreme, profesor Karapandža još nije završio sa analizom doktorata Siniše Malog. Zasad, kaže, poseduje dokaze da je trećina disertacije prepisana, a veruje da će pronaći još podudarnosti sa tuđim radovima.