Protest "1 od 5 miliona" pružio podršku blokadi Rektorata BU

Vesti 21. sep 201919:33 > 21:36
N1

Protest "Jedan od pet miliona" završen je ispred Rektorata Univerziteta u Beogradu čitanjem pisma profesora Univerziteta u Vizbadenu, u Nemačkoj, Raše Karapandže.

Raša Karapandža, autor analize doktorske disertacije ministra finansija Siniše Malog u kojoj tvrdi da je Mali plagirao svoj rad, u pismu je naveo govor koji je „premijerka Srbije Ana Brnabić iz paralelne dimenzije“ održala studentima povodom akademske krađe Malog.

Kako se u pismu ističe, to je dimenzija gde Srbija nije despotija a Ana Brnabić je progresivni političar. U tom govoru, Brnabić je razrešila Malog ministarske dužnosti zbog akademske krađe i zloupotrebe položaja kako bi zataškao tu aferu i izvinila se građanima i studentima.

Na početku protesta okupljenima se obratila aktivistkinja pokreta „Jedan od pet miliona“ i učesnica blokade zgrade Rektorata Beogradskog univerziteta, Mila Jovanović, koja je kazala da su mnogi velikani potekli sa tog univerziteta, da će još mnogi poteći te da blokada predstavlja borbu upravo za njihove diplome. 

„Borimo se za sve koji su stekli svoje diplome, lopovi ne smeju da bace senku na njih“, rekla je ona. 

Ona je dodala da se ne oseća bezbedno od petka kada se desio incident u zgradi Rektorata i pozvala rektorku Ivanku Popović da se ogradi od nasilja i osudi ga, kao i da zaštiti svoje studente. 

Tea Vukadin, takođe aktivistkinja pokreta „Jedan od pet miliona“, izjavila je da je blokada rektorata „jednom čoveku“ prvi put nakon sedam godina rekla „ne“.

N1

Večerašnji protest, 42. po redu, počeo je ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu i bio je posvećen „borbi za čast Univerziteta u Beogradu“.

Organizatori protesta su istakli da se borba za čast UB vodi od prošlog petka, od kada traje blokada Rektorata, koju su organizovali aktivisti Udruženja „Jedan od pet miliona“.

„Studenti su prošlog petka otpočeli blokadu Rektorata, od tada se tamo vodi borba ne samo za čast Univerziteta već i svih građana Srbije koji se bore za očuvanje slobode i demokratije kao i institucija u Srbiji“, naveli su. 

Okupljeni građani su nosili transparente „Vučić nikada neće dozvoliti slobodne i fer izbore. Bojkot“ i „Probudi se, Srbijo, država radi a ne zvonce Vučića“. 

Protestna kolona je krenula sa Platoa i prošla ulicama Vase Čarapića, Kolarčevom, Terazijama, Prizrenskom, Brankovom, zatim Pop Lukinom, Kneza Sime Markovića, Pariskom i Uzun Mirkovom do zgrade Rektorata, gde studenti tog udruženja blokiraju tu ustanovu.