Rektorka: Stajem uz svoje studente, spora odluka o doktoratu narušava ugled BU

Vesti 24. sep 201915:47 > 15:51
N1

Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović saopštila je, nakon razgovora sa studentima u zgradi Rektorata, da "upitnost doktorata i sporost rešavanja validnosti doktorata ministra finansija Siniše Malog narušava ugled Univerziteta" kao institucije od nacionalnog značaja, i da je zato je "u interesu svih članova akademske zajednice da se ovo pitanje reši u najkraćem mogućem roku".

„Kao rezultat inicijative studenata koji borave u Rektoratu, Senat, Savet i Studentski parlament BU traže od Odbora za profesionalnu etiku da do 4. novembra 2019. godine donese svoju konačnu odluku o tome da li u izradi doktorske disertacije Siniše Malog postoje elementi neakademskog ponašanja plagiranja. Ovaj datum predstavlja period od sedam dana od maksimalnog roka za dostavljanje odgovora Fakulteta organizacionih nauka, čime se rok za donošenje konačne odluke značajno skraćuje. Upravi FON je preporučeno da Fakultet dostavi Odboru za profesionalnu etiku svoj Izveštaj sa mišljenjem i pre isteka roka“, navodi se u saopštenju rektorke.

Popović je pozvala „sve aktere u političkom i javnom životu, predsednika države, predsednicu Vlade, ministre, predsednicu skupštine, poslanike vladajuće većine i sve druge strane na odgovorno ponašanje, uz puno poštovanje autonomije BU, njegovih procedura, slobode mišljenja i izražavanja njegovih studenata i svih zaposlenih“.

Univerzitet je zajednica onih koji uče i onih koji podučavaju i kao takva predstavlja instituciju koja jedinstveno i samostalno rešava svoje probleme, kazala je Popović.

„Kao rektorka Univerziteta u Beogradu, prihvatam moralnu odgovornost i stajem uz svoje studente koji borave već 12 dana u zgradi Rektorata i bore se za autonomiju i ugled Univerziteta“, naglasila je rektorka.

POVEZANE VESTI

Rektorat prihvata odgovornost za rešavanje pitanja doktorata, koje se, kako navode, odlaže više od pet godina.

„Studenti koji su učestvovali u blokadi Rektorata ne smeju da snose disciplinske, niti bilo kakve druge akademske posledice. Takođe, angažovana lica na obezbeđenju zgrade Rektorata ne snose odgovornost za zastoj rada Rektorata. Univerzitet će preuzeti sve raspoložive mere da otkloni eventualne posledice zbog zastoja njegovog rada“, navodi se u saopštenju iz Rektorata.

Univerzitet se, kako se naglašava, obavezuje i da će, u saradnji sa Studentskim centrom, obezbediti adekvatan smeštaj, bez dodatnih troškova, svim studentima koji će biti privremeno izmešteni iz studentskih domova tokom trajanja Evropskih univerzitetskih igara.

„Ovim će biti obezbeđeni uslovi da se nastavna godina normalno odvija i studenti bez smetnji ispune svoje predispitne i ispitne obaveze. Na ovaj način, uz dopunski ispitni rok, studenti neće trpeti posledice održavanja Igara. Učesnicima i volonterima Igara biće obezbeđeni ESP bodovi za vannastavne aktivnosti. Pozivamo Vladu Republike Srbije da u što kraćem roku usvoji budžet Evropskih univerzitetskih igara 2020 radi omogućavanja njihovog organizovanja“, saopšteno je.

Uprava BU zahteva i da svi fakulteti, u skladu sa akreditovanim studijskim programima, obezbede punu dostupnost obavezne literature za sve predmete.

„Preporučujemo da se otpočne sa izradom udžbenika na katedrama gde oni ne postoje, kako bi u budućnosti mogla da se sprovede adekvatna reevaluacija opterećenja, što će omogućiti lakše praćenje kvaliteta nastave i kurikuluma. Ovo će svim studentima omogućiti kvalitetnije programe i nastavu“, navela je rektorka.

Studenti su blokadu Rektorata počeli 13. septembra, na Dan BU, kako studenti navode „zbog neodgovornog ponašanja nadležnih prema obrazovanju, pada BU na Šangajskoj listi, remećenja nastavne godine zbog održavanja Evropskih univerzitetskih igara, nedostatka literature za pohađanje nastave“.

Predstavnica studenata Mila Jovanović kazala je danas, nakon razgovora sa rektorkom Popović, da su oni protekli u „dobrom tonu“ i da se nada da će biti „uspešni“, a da će o rezultatima govoriti ako do kraja dana rektorka ispuni ono što je dogovoreno.

„O rezultatima ćemo se govoriti kada rektorka ispuni ono što smo se dogovorili. Nadamo se da će to u toku dana biti ispunjeno. Mi od početka od Univerziteta tražimo stav, ušli smo u blokadu da bismo isterali na čistac plagijat Siniše Malog. U julu smo naglasili još da ćemo doći u ovu blokadu. U blokadi smo već 12 dana i obećali smo da ćemo položiti ovaj ispit“, kazala je Jovanović.