Studenti vraćaju ključeve Rektorata: Popović ispunila obećano

Vesti 24. sep 201917:02 > 17:58
N1

Predstavnici studenata iz udruženja "Jedan od pet miliona" kazali su da će sutra predati rektorki Univerziteta u Beogradu Ivanki Popović ključeve zgrade Rektorata, nakon što je ona ispoštovala dogovor i dala 4. novembar kao datum kada će pitanje spornog doktorata ministra finansija Siniše Malog biti rešeno.

„Danas smo načinili jedan vrlo važan korak, postigli smo jednu pobedu, ovo je pre svega pobeda studenata koji su u blokadi Rektorata već 12 dana i koji su pokrenuli inicijativu za rešavanje i ovog problema, ali ovo je pobeda Univerziteta u Beogradu i čitave akademske zajednice“, rekla je studentkinja Mila Jovanović za agenciju Beta.

Ona je kazala da studenti koji blokiraju zgradu Rektorata već 12 dana od početka traže, kako je navela, stav, integritet i autonomiju Univerziteta u Beogradu i da su to dobili.

„Danas je Univerziet u Beogradu pokazao da je jedina slobodna institucija u ovoj zemlji, danas smo dobili konkretan datum i nadležni više neće moći da se igraju odricanja odgovornosti“, kazala je Jovanović.

Dodala je i da je su oni uspeli da reše i neka „goruća pitanja u narednoj nastavnoj godini, kao što je pitanje Univerzijade, što nije uspela do sada nijedna studentska organizacija“.

„Kao što su rekli rektorka je ispoštovala dogovor, a i mi ćemo, ona će sutra dobiti ključeve Rektorata, a mi ćemo od nje dobiti garancije da će sve rečeno biti učinjeno“, poručila je Jovanović.

Popović je u saopštenju navela da upitnost doktorata i sporost rešavanja validnosti doktorata ministra finansija Siniše Malog narušava ugled UB i da je zato u interesu svih članova akademske zajednice da se to pitanje reši u najkraćem mogućem roku.

„Kao rektorka BU, prihvatam moralnu odgovornost i stajem uz svoje studente koji borave već 12 dana u zgradi Rektorata i bore se za autonomiju i ugled Univerziteta“, navela je Popović u saopštenju.