Skat završava mandat u Srbiji, pomalo razočaran zbog Kosova

Vesti 24. sep 201917:40 > 17:47
Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic/ bk

Posle tri i po godine američki ambasador završava svoju doplomatsku misiju u Srbiji. Zadvoljan što je za njegovog mandata broj zaposlenih u američkim kompanijama u Srbiji prešao 20 hiljada, razočaran što nije postignut sveobuhvatan sporazum sa Prištinom. Iz Srbije ipak odlazi uveren da su Vlada i predsednik Vučić spremni na kompromis o Kosovu.

Sa pomešanim osećanjima i istim takvim utiscima, ambasador Kajl Skat posle tri i po godine napušta Srbiju.

„Kada sam ja stigao 17.000 ljudi u Srbiji je radilo za američke kompanije. Sada kada odlazim radi ih više od 20.000“, kaže Skat.

POVEZANE VESTI

Zadovoljan rastom američkih investicija, Kajl Skat, međutim, Srbiju napušta razočaran razvojem događaja u vezi sa Kosovom.

„Uveren sam da su Vlada i predsednik Vučić spremni da traže kompromis. U kosovskoj politici je manje fleksibilnosti. Prošle jeseni stvari su krenule u progrešnom pravcu. Koraci koju su napravljeni na Kosovu, ali i ovde u Srbiji, videli smo veliku kampanju protiv članstva Kosova u Interpolu, videli smo odluku Kosova da uvede takse. To je kreiralo negativan ciklus u pregovaračkom procesu. Vreme je da se svi smire“, rekao je Skat.

Sam ambasador uspevao je da uznemiri deo javnosti, pa i da naljuti domaćine svojim izjavama o Kosovu.

„S naše tačke gledišta reč je o Vladi Kosova, ne o takozvanoj. Mi priznajemo Kosovo kao nezavisnu i suverenu zemlju“, rekao je u oktobru 2018. godine.

„Krajnje krajnje neprimereno“, rekla je tada na to premijerka.

„Bilo bi lepo da je malo više poštovanja njegova ekselencija, za zemlju domaćina pokazao, bilo bi pristojno“, kazao je Vučić tada.

Odlazeći američki ambasador ponašao se kao ambasadori svih velikih sila u Srbiji, smatra urednik BIRN-a Slobodan Georgiev.

„Oni baš i ne postupaju uvek po svim diplomatskim pravilima. Verovatno je govorio neke stvari koji ne bi govorio u Fracuskoj. Ali vremena se menjaju pa se i diplomatski način komunikacije menja. Ovaj ambasador je kao i prethodni ambasadori koji su predstavljali najjaču državu sveta uvek bio direktan“, kaže Georgiev.

Direktno je Kajl Skat govorio šta misli o angažovanju haškog osuđenika Vladimira Lazarevića na Vojnoj akademiji, o njegovom pojavljivanju na paradi povodom Dana pobede. Trpeo je oštre kritike pojedinih političara i iz vlasti i iz opozicije.

„Zašto Vlada Srbije nije momentalno onog Skota američkog ambasadora proglasila personom non grata?“, tražio je lider radikala Vojislav Šešelj.

Omiljena persona američki ambasador nije bio ni srpskim tabloidima.

„Baš onako jedna laka meta za tabolide upravo zbog toga što on nije iza scene pravio neke dogovore. U tom smislu bio je vrlo otvoren“, smatra Georgiev.

„Informer je najobičniji ološ, kako kaže vaš premijer“, rekao je Skat 18. maja 2017. godine.

„Oni prave karikature od ljudi, a Amerika je očigledno dobar materijal za taj proces“, takođe je njegova izjava.