Rakić Vodinelić: Vučićev govor o rektorki i studentima nedostojan predsednika

Vesti 24. sep 201917:53 > 17:54
N1

"Naš predsednik je bio student i mogu da potvrdim da je bio solidan. Čovek, koga je jedan od dekana nazvao najuspešnijim studentom u istoriji, ne mogu da shvatim da tako govori. To je govor koji je nedostojan predsednika, studenta, on govori o bakljama, pa nije ovo utakmica. A sve to zbog legitimnog zahteva - da li je doktorat Malog plagijat", kaže profesorka Vesna Rakić Vodinelić.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da podržava ljubav između rektorke Beogradskog univerziteta Ivanke Popović i studenata ispred Udruženja Jedan od pet miliona koji su blokirali Rekotrat i da je super što Popović nije 15 dana ušla u svoju kancelariju.

„Meni da neko ne da 15 dana da uđem u svoj kabinet, ja ne znam kako bih reagovao. Ne damo rektorku ni za šta na svetu, ako može još 15 dana da ne radi to bi bilo super“, poručio je Vučić novinarima u Njujorku. Vučić je ocenio i da je Rektorat tokom blokade postao „partijska prćija“.  

Rakić Vodinelić kaže da je zahtev studenata koji su blokirali Rektorat jednostavan, ali da rešenje situacije nije tako lako.

POVEZANE VESTI:

„Imamo četiri i po godine blokade Univerziteta zbog ozbiljnog preispitivanja disertacije za koju ima mnogo dokaza da je plagijat. BU je neosnovano potrošio vreme dok sadašnja rektorka nije ubacila celu proceduru pred organe. Mene ovo što sam čula ohrabruje, jer se pokazalo da BU ima snage da se sa ozbiljnim problemom izađe na kraj“.

Rektorka je navela da „upitnost doktorata i sporost rešavanja validnosti doktorata ministra finansija Siniše Malog narušava ugled Univerziteta“ kao institucije od nacionalnog značaja, i da je zato je „u interesu svih članova akademske zajednice da se ovo pitanje reši u najkraćem mogućem roku“. 

„Neprestano se u toj mejnstrim javnosti pokušavala stvoriti slika o dva upada na Univerzitet. Studeni ne mogu da upadnu na Univerzitet, jer Univerzitet je zajednica. Studentima je kuća Rektorat, oni nisu upali, oni su ušli da bi protestovali, njima je tamo mesto. Imali smo i potpuno jasno priznanje i da je bilo reči o organizovanom upadu SNS na Univerzitet, SNS koji je hteo fizičkim putem da se obračuna i da izbaci studente. Tako da je i reakcija premijerke zabrinjavajuća“.

Rakić Vodinelić poručuje da ko ne može da da stane uz studente ne bi trebalo ni da vodi Rektorat. Kaže i da 26. septembra ističe rok koji je Etički odbor dao FON-u da se ponovo izjasni o doktoratu Siniše Malog.

„Bile su četiri žalbe, one su usvojene, ja mislim da ima suviše dokaza da je plagijat. Ja ću savetovati Dušana Teodorovića da podnese novu žalbu, to nam omogućuje zakon, ta žalba se podnosi Etičkom odboru. Ako bismo gledali pravne norme meni je ishod jasan, doktorat bi morao da bude poništen“.

Profesorka kaže da je išla da obiđe studente i da im da pravne informacije.

„Njih je bilo veoma malo, uopšte nismo pričali o politici već o plagijatu, pokušala sam da im objasnim šta je to plagijat. Gledajući njih ja sam pomislila pa oni se bave doktorskom disertacijom čoveka koji nam je obećao zlatno doba, bila sam tužna, osetila sam manjak energije, jer je malo ljudi bilo tamo. A ne razumem predsednika koji kao da je neki modni guru koji govori o tome ko se kako oblači“.