FHP: Pripadnik Vojske RS osuđen na 15 godina zatvora zbog ubistva i silovanja

Vesti 25. sep 201912:28 > 12:30
Shutterstock

Viši sud u Beogradu osudio je Dalibora Maksimovića na 15 godina zatvora zbog ubistva četiri osobe i silovanja jedne žene u maju 1992. godine na području Bratunca, saopštio je Fond za humanitarno pravo i ocenio da je sud pogrešio što je žrtvu silovanja uputio da svoje pravo ostvari u parničnom postupku.

Kako se navodi u saopštenju, presuda protiv Maksimovića je doneta 23. septembra.

Fond je istakao da je Tužilaštvo optužilo Maksimovića da je 1992. godine kao pripadnik Vojske Republike Srpske u Repovcu i Glogovu sa NN pripadnicima VRS ubio četiri Bošnjaka, civila, dok je dve žene zatvorio i jednu od njih više puta silovao.

U postupcima za ratne zločine koji se vode pred sudom u Srbiji, oštećenima nikada nije dosuđena naknada štete, što je sud pravdao tvrdnjom da bi se odlučivanjem o tom zahtevu odugovlačio krivični postupak, istakao je FHP u saopštenju.

Fond smatra da je sud trebalo da usvoji imovinsko-pravni zahtev žrtve silovanja, koja je tokom krivičnog postupka imala meru zaštite prikrivanja identiteta.

Kako se dodaje, tu meru oštećena neće moći da zadrži u parničkom postupku u kojem bi ostvarila pravo na naknadu štete jer zakon ne dozvoljava da se u ulozi tužioca pojavi osoba sa zaštićenim identitetom.