Kalkulacije i koalicioni (ne)sporazumi: Ko "ne brani dovoljno Vučića"

Vesti 25. sep 201917:59 > 19:16
N1

Posle izjave poslanika Srpske napredne stranke Dragana Šormaza da je vreme da SPS stekne iskustvo opozicionog rada, a da stranke Rasima Ljajića i Nenada Popovića treba pustiti da traže, kako je rekao, novi put, iz SPS-a i Srpske narodne partije za N1 kažu da se za njihovu saradnju sa SNS-om pita isključivo Aleksandar Vučić, a ne poslanik Dragan Šormaz.

Međusobne kritike kolega iz vladajuće koalicije nisu česte. Ovog puta jedan naprednjak tvrdi da neke stranke u koaliciji na vlasti, kako kaže, kalkulišu pred izbore…

POVEZANE VESTI

N1: Ko su ti koji kalkulišu?

„Pa rekao sam, po meni ne kalkuliše gospodin (Aleksandar) Vulin, ima tu još koalicionih partnera. Ne mogu naročito da se odredim prema PUPS-u, ali ne kalkuliše ni gospodin (Zoran) Dragišić“, kaže Šormaz.

N1: A ko kalkuliše?

Šormaz: „Ne kalkuliše Marijan Rističević, tu se vidi ko su lojalni partneri i koji, kada je Aleksandru Vučiću teško, kada ga napadaju  bezrazložno, kada mu napadaju decu, vidi se ko reaguje… Recimo u stranci Rasima Ljajića uvek reaguje gospodin (Vladimir)  Marinković, njemu svaka čast, ali cela ta partija se nekako drži po strani i bave se nekim temama koje su, po mom mišljenju, dakle kažem da je to moje mišljenje, periferne… Ili, na primer, SPS. Zašto nema napada iz Saveza za Srbiju na SPS, ja ih ne vidim N1…“

Na konstataciju da poslanik Šormaz zamera SPS-u da ne brani dovoljno Aleksandra Vučića, Đorđe Milićević iz te stranke kaže: „Mi smo o tome već više puta govorili. Dakle, mi smo deo vladajuće koalicije, nisam čuo ni gospodina Šormaza toliko dovoljno u parlamentu, nisam ni primetio njegovo prisustvo toliko dugo u parlamentu, pa mi se čini da ne može relevantno da govori o tome“.

Ako postoji problem, mada ga je ne vidim, kaže ministar Rasim Ljajić, SNS može vrlo jednostavno da ga reši, pošto od SNS-a zavisi ko će im biti koalicioni partner.

„Ako ništa ne doprinosimo koaliciji, ako su nezadovoljni našim učešćem, samo treba da kažu. To je mnogo korektnije nego ovakvi napadi, a mi ne znamo zašto se to čini“, naveo je Ljajić za Politiku.

„Rekao sam i da nisam zadovoljan njihovim radom, da ne smatram da je gospodin Dačić toliko baš nešto uspešan ministar, da ne pričam o svim prošlostima – kako je bilo i kako je radio“, navodi Šormaz.

„Dok su se neki baškarili na listama DOS-a tog famoznog 5. oktobra 2000. godine i nasilnim putem pokušavali da preuzmu vlast, mi smo odbranili pravo na politički život i politički identitet i odbranili i sačuvali stranku koju su želeli da unište“, odgovara Milićević.

Ministar bez portfelja Nenad Popović smatra da je njegova stranka dobar koalicioni partner i da je sve što je dogovoreno i sprovedeno. 

„O saradnji sa Srpskom naprednom strankom i koaliciji sam razgovarao i sve dogovorio sa njihovim predsednikom Aleksandrom Vučićem, tako će biti i u budućnosti. Na izjave pojedinaca, koji imaju prava na svoje mišljenje, ne osvrćem se i ne smatram da su bitne da bi morali da reagujemo“, navodi Popović.

Vladajuću većinu uz naprednjake čine i SPS, PUPS, Srpska narodna partija, Pokret socijalista i Socijaldemokratska partija Srbije iako na osnovu izbornih rezultata Srpskoj naprednoj stranci za Vladu i većinu u parlamentu nisu potrebni partneri.