Jovanović: Rektorka pokazala da zna šta radi, da želi da zaštiti autonomiju BU

Vesti 26. sep 201908:54 > 08:54
N1

"Rektorka je dobro i mudro postupila u situaciji sa studentima, pokušala je da objasni šta su ingerencije univerziteta i da studenti malo artikulišu svoje zahteve. Rekotrka se pokazala kao čovek koji zna šta radi i pokušava da zaštiti autonomiju univerziteta", kaže urednik lista Blic Ivan Jovanović.

On kaže da se situacija s blokadom Rektorata pretvorila u klasičnu političku priču.

„To je komplikovano pohvatati, kada je rektorka prvi dan pokušala da uđe u Rektorat pa se gurala sa studentima, pa je došla grupacija SNS, onda je ona od strane opozicije bila napadnuta. Čim je donela odluku koja nekome odgovara onda je za jedne izdajnik a za druge heroj. A to je ista žena od pre pet, deset. Kada je rekla studentima to što radite nije dobro, to je isto bilo hrabro. Tada su je svi iz opozicije napali. Kada je objasnila šta su ingerencije univerziteta, kada je uradila to što jeste, od strane vlasti je proglašena za ženu koja se zaljubila u svoje taoce. Ja mislim da bi bilo neverovatno da nju neko proba da smeni. Zamislite da Etički komitet donese odluku da doktorat Malog nije plagijat, opet će rektorka da bude kriva i opet će da budu neke blokade“.

POVEZANE VESTI:

Govoreći o bojkotu izbora, Jovanović je rekao da bi bilo iznenađenje ukoliko bi SZS izašao na izbore jer, kaže, ne vidi da mogu da se ispune svi zahtevi.

„Poštujem tu njihovu agendu i da bi najveći udarac zadali tim bojkotom, onda mogu da kažu da vlast nije legitimna. Koliko god vlast predstavlja da ih to ne žulja, mislim da je opoziciji bojkot najjače oružje. Za one koji su protiv bojkota kažu da je Vučićev pion, da je izdajnik, da ga nije briga da sruši Vučića, tu je Trifunović ipak negde u pravu da je pod sticajem ucene da morate da kažete jesi li ili nisi“.

Naveo je da i EU i SAD pokušavaju da nateraju aktere da izađu na izbore kako bi izgledali demokratski i sa legitimitetom.

„To je hod po tankoj ivici ko će tu da izvuče korist. Mislim da Đilasu, Jeremiću, Obradoviću odgovara da ne izađu, ali za DS bi bio poraz i gubljenje te stranke s političke mape“.

 Daleko smo od bilo kakvog rešenja za Kosovo, smatra on i dodaje da mu cela ta priča liči na „igranku bez prestanka“.

„Nikada nijedno rešenje neće biti a da se Beograd i Priština ne dogovore, čak i da se dogovore to neće funkcionisati ako se ne svidi velikim silama. Takse su i dalje na snazi, slavićemo pobedu kad se ukinu, a to je vraćanje na prapočetak“.

Mariji Lukić je u utorak u Centru za kulturnu dekontaminaciju uručena nagrada „Osvajanje slobode“, koju je 19. put dodelila Fondacija „Maja Maršićević Tasić“.

„Važna nagrada, Marija Lukić je žena koja je odbila da ćuti, digla glas protiv lokalnog moćnika i uspela da pokrene priču. To je poruka za celo društvo, takvih žena ima širom Srbije. U Brusu nije moguće da se održi suđenje, ona je vređana, šikanirana, dobar deo ženske zajednice nju optužuje da je kriva. Malo malo pa naiđete na priču neke hrabre žene da joj šef pokušao da joj da do znanja kakav je put do napredovanja. Jutka je tužio našu novinarku za povredu časti jer se osmelila da piše. Nije lako ni podržavati Mariju Lukić“. 

Zato je, kaže Jovanović, važna podrška medija jer vlast neće reagovati na prvu loptu i „seći granu na kojoj sedi“.

„Neće se neko odreći čoveka u Brusu koji ima mašineriju za glasove. Sada se tamo javlja problem. Ukoliko mediji nisu zainteresovani za priču nisam siguran da će vlasti da menjaju tako brzo.