Studenti najavili mogućnost nove blokade, Vučić kaže – Đura će opet da prašta

Vesti 26. sep 201918:35 > 19:21
N1

Dan posle okončanja blokade u Rektoratu, studenti iz organizacije "1 od 5 miliona" najavljuju da će se blokadi vratiti ako Etički odbor univerziteta kaže da doktorat ministra finansija Siniše Malog nije plagijat. Od predsednice Vlade stižu ocene da je to pritisak na etičku komisiju, dok je predsednik države uveren da će "Đura još jedanput oprostiti svojoj žrtvi što je tukao."

Uvereni da su iz Rektorata izašli kao pobednici, studenti okupljeni u organizaciji „1 od 5 miliona“ svesni da su odlučujuća bitka tek predostoji. 4. novembra, do kada je dat rok za odlučivanje o doktoratu ministra finansija, biće im, kaže studentkinja Mila Jovanović, jasno da li je Beogradski univerzitet položio diplomski ispit. Ako padne, imaju plan.

N1

„Mi smo opet u Rektoratu. Mi i mnogo više studenata i profesori. Mi smo dobili jasne i čvrste garancije profesora da ukoliko se ovo ne reši do 4.novembra ili ukoliko ispadne da to nije plagijat, oni ulaze sa nama“, najavila je Mila Jovanović u Novom danu TV N1.

I to nije pritisak, pita predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

„To nije pritisak ni na rektorku, ni na Beogradski univerzitet, ni na Senat, ni na etičku komisiju? To nije pritisak“, upitala je premijerka.

Apsolutno ne, tvrdi Mila Jovanović. „Dakle, mi smo njih oslobodili od pritiska čoveka na funciji“, smatra ona.

Premijerka, s druge strane, celu situaciju vidi kao „talačku krizu“.

„Jedini pritisak na rekortku, na Univerzitet, na Senat je od tih 15 ljudi koji su sve njih držali u talačkoj krizi 15 dana“, ocenila je Brnabić.

Pošto je rešila krizu u Rektoratu, rektorka je za studente koji su blokirali zgradu postala heroj. Za medije bliske vlasti „pala je pred ucenjivačima“ i „podlegla pritiscima opozicije.“

N1

Urednik u „Blicu“ Ivan Jovanović ističe da je to pokazatelj koliko se stvari brzo menjaju.

„Čim je žena donela neku odluku koja odgovara jednoj političkoj strukturi od jednih je proglašena izdajnikom i podržava se njena ljubav sa studentima koji su je zatvarali, a drugi je veličaju u velikog heroja, a do pre pet dana je bilo potpuno obrnuto. Vidite kako se ti situacija vrlo brzo menja kao rolerkoster“, kaže on.

Politikolog Boban Stojanović smatra da je upravo rektorki bilo najteže.

„Jer se ona nalazi između dve vatre i siguran sam da ova krajnja odluka govori o tome ko je rektorka i šta je rektorka, i da je ona stala na stranu nauke, znanja i pravih doktorskih disertacija, a ne na stranu politike. Milsim da je ona trenutno pokazala najveću odgovorost u ovoj državi, i da bi mnogi drugi mogli da se ugledaju na nju“, navodi Stojanović.

Predsednik Aleksandar Vučić je celoj priči, ponovo pokušao da da šaljiv ton.

„Znači Đura će i drugi put oprostiti što je nekog tukao. Ja sam siguran da će Đura još jedanput opristiti svojoj žrtvi što je tukao“, izjavio je Vučić za srpske medije u Njujorku, gde učestvuje na Generalnoj skupštini UN.

U tonu primerenijem akademskoj zajednici, Senat, Savet i Studentski parlament Univerziteta u Beogradu pozvali su sve neakademske činioce da poštuju i uvažavaju autonomiju Univerziteta i da se uzdrže od bilo kakvih daljih pritisaka na njegova legitimna tela i organe.