Brnabić sa Stefanovićem: Želimo najbolji izborni proces do sada, urađeno mnogo

Vesti 29. sep 201914:47 > 15:08
Printscreen

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se s predstavnicima radne grupe za unapređenje izbornih uslova, kojoj predsedava Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Ministar najavljuje da će i one promene koje moraju da prođu kroz skupštinsku proceduru, to i učiniti uskoro, a premijerka tvrdi da je vlada sve što je rekla, i učinila.

„Želimo da ovo bude najbolji i najtransparentiji izborni proces do sada. Mnogo smo uradili, pre svega na biračkim spiskovima, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave dalje radi na tome. Važno je da građani znaju koliko nam je stalo da sve što možemo uradimo da unapredimo celukupni izborni ambijent i da on bude mnogo bolji od onoga kakav je bio kada su ovi koji su donosili izborne zakone danas traze da se ti zakoni menjaju“, rekla je Brnabić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Stefanovićem.

Predsednica vlade je pokrenula razgovore još 2017. sa OEBS-om, rekao je Stefanović.

„Dakle to nije počelo juče, ni zato što to danas to neko traži od nas nekim pritiskom, mi smo sami krenuli u razgovore 2017. želeći da imamo bolji pravni okriv, bolje norme koje će omogućiti da građani imaju potpuno povrerenje u izborni proces“, dodao je.

On je najavio da će Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) će imati misiju koja će tokom novembra definisati šta će biti posmatračka misija i nadležnost misije i tada će početi svoj posao u predizbornom i kasnije izbornom periodu, a do tada će usaglašavati i sa Vladom šta su to najbolja iskustva iz drugih zemalja koja mogu da nam prenesu.

„Očekujem, i na sledećoj sednici Vlade će moći da se nađu izmene tri zakona i o kojima smo razgovarali, koje ćemo uputiti Skupštini, i nadam se uz sve druge mere preporuke koje vlada donosi u roku od 90 dana, ne samo usvojiti, nego i implementirati“, zaključio je on.