Trivan: Potrebne ozbiljne mere za smanjenje emisije štetnih gasova

Vesti 29. sep 201917:53 > 17:59
Izvor: Fonet

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, pozvao je građane i institucije da obrate više pažnje na životnu sredinu i da uključivanjem u ekološke inicijative, većim aktivizmom i promenom svojih navika i ponašanja, doprinesu njenoj zaštiti.

On je na manifestaciji „Smanjimo emisiju štetnih gasova – delujmo ekološki“ ukazao da je jedan od najznačajnijih nacionalnih ciljeva u zaštiti životne sredine smanjenje gasova sa efektom staklene bašte i postizanje boljeg kvaliteta vazduha.

„Emisija gasova staklene bašte u Srbiji je od 2000. godine tri puta povećana, zbog čega Srbija mora krenuti sa ozbiljnim merama kako bi se emisija smanjila, poboljšao kvalitet vazduha, i izbegle greške drugih zemalja koje su prolazile sličnim putem razvoja“ istakao je Trivan.

Po njegovim rečima, najveći zagađivači vazduha su termoenergetska postrojenja koja rade na ugalj, i to svih kategorija, od onih velikih, državnih, do onih individualnih.

„Strategija koju razrađujemo mora da smanji tu količinu zagađenja koje se emituje. Pored strateških mera, značajno je da i građani povedu računa o tome, od toga kako troše energiju, do toga kako se voze kada je reč o saobraćaju.“ ocenio je Trivan.

On je ukazao na veliki udeo motora sa unutrašnjim sagorevanjem u zagađenju i naglasio da Srbija ne može da ostane mimo procesa sve veće upotrebe vozila koja su hibridna i na električni pogon.

Današnjom manifestacijom su simbolično obeleženi Evropska nedelja mobilnosti, Svetski dan bez automobila i Svetska nedelja zelene gradnje, kao tri globalno značajna ekološka datuma.