Antonijević: Sa izjavom premijerke moći ću da se složim tek na dan izbora

Vesti 30. sep 201918:14 > 18:22
N1

Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo izjavio je za N1 da će tek na dan izbora moći da se saglasi sa izjavom premijerke Ane Brnabić da je dosta urađeno na poboljšanju izbornog procesa u Srbiji. Pokazana je dobra volja, ali treba videti koliko će brzo biti usvojene najavljene izmene zakona u Skupštini, i kako će se oni sprovoditi, dodao je.

Antonijević je podsetio da je Vlada Srbije usvojila određene mere za poboljšanje izbornog procesa za koje su prethodno predstavnici vladajuće koalicije, na poslednjem okruglom stolu o izbornim uslovima koji je Fondacija za otvoreno društvo organizovala na Fakultetu političkih nauka, izrazili spremnost da ih prihvate.

POVEZANE VESTI

„Pokušali smo na prva dva okrugla stola, gde smo se bavili finansiranjem političkih stranaka i medijima, da dobijemo pismene potvrde predstavnika vladajuće većine da će se stvari koje su prhvatili naći i u dokumentima. To se nije desilo u toku prvog ili drugog okruglog stola. Na trećem smo se vratili na prve dve teme, i opet smo dobili usmena obećanja, a ne pismena. Tek na kraju smo dobili dokument sa listom onoga što je vladajuća stranka spremna da prihvati“, podsetio je Antonijević.

Ukazao je, međutim, da ti zaključci koji su potom pretočeni u mere Vlade, govore o tome da se zakoni u Srbiji koji se tiču izbornog procesa, u prethodnom periodu nisu poštovali.

Kršenje zakona, kako je dodao, predviđa jake kaznene odredbe, i Fondacija za otvoreno društvo dobila je uveravanja Republičkog javnog tužilaštva i Državnog veća tužilaca da će biti usvojen paket mera za praćenje izbornog procesa.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da je u Srbiji dosta urađeno na poboljšanju izbornog procesa, ali je Antonijević poručio da će sa tom izjavom moći da se saglasi tek na dan izbora.

Kako je rekao, pokazana je dobra volja, ali treba videti koliko brzo će najavljene izmene zakona biti usvojene i kako će se zaključci Vlade sprovoditi u praksi.

„Odmah nakon prvog seta zaključaka (Vlade Srbije), koji je nalagao izmenu Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, nama je iz kabineta šefa radne grupe, ministra Stefanovića, stigao predlog sa konkretnim izmenama Zakona. Dali smo komentare i jutros smo dobili poslednju verziju“, otkrio je Antonijević ističući da to pokazuje spremnost vladajuće većine da ide i na sprovođenje usvojenih mera.

Kazao je i da se sa RTS-om razgovara o unapređenju izveštavanja javnog servisa, ne samo u toku predizborne kampanje, nego u i u periodu između izbora. Takođe je istakao važnost rada REM-a kako bi i privatni mediji profesionalno obavljali svoj posao u narednom periodu.

Dijalog na FPN-u je, prema njegovoj oceni, napravio neke osnove, dok mogućnosti za dalje unapređenje izbornog procesa vidi u najavljenom dijalogu u Narodnoj skupštini uz posredovanje Evropske unije.

Podsetio je da je predsedavajući spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister predložio dijalog u dve faze – pre i posle izbora, kao i da su predstavnici civilnog sektora jasno razdvojili set mera koji je moguće sprovesti u narednih pola godine, kao i neophodnih dubljih reformi koje nije realno sprovesti u izbornoj godini.

Antonijević je najavio mogućnost da predstavnici civilnog sektora u nekom obliku učestvuju i u dijalogu koji će se voditi u parlamentu.