NUNS u pismu predsedniku UEFA osudio Crvenu zvezdu zbog akreditacija Danasu

Vesti 01. okt 201912:14 > 15:34
TANJUG / FILIP KRAINCANIC / bb

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ponovo je osudilo odluku Fudbalskog kluba Crvena zvezda da uskrati akreditacije redakciji dnevnog lista Danas da izveštava sa utakmice Lige šampiona protiv grčkog Olimpijakosa.

„Krajem avgusta upozorili smo javnost da su čelnici Zvezde uskratili akreditacije Danasu za utakmicu kvalifikacija za Ligu šampiona i upozorili Upravu da tom odlukom, nedostojnom kluba velikog imena i tradicije, krši Zakon o javnom informisanju Srbije, gde je jasno naznačeno da je zabranjena bilo kakva diskriminacija novinara i medija“, naveo je NUNS.

POVEZANE VESTI

 NUNS je naveo da su se u tom udruženju ponadali da će u Zvezdi pobediti zdrav razum i da će uputiti izvinjenje redakciji i novinarima Danasa ali da su oni, po svemu sudeći, „rešili da nastave sa gaženjem zakona i dobrih običaja“.

To udruženje je izrazilo uverenje da su upravo kritički tekstovi o poslovanju tog kluba, koje je objavljivao Danas, razlog da uprava beogradskog kluba odluči da uskrati akreditaciju tom dnevnom listu.

Povodom tog slučaja, predsednik NUNS-a Željko Bodrožić uputio je pismo predsedniku Unije evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) Aleksandru Čeferinu, u kom zahteva hitnu reakciju te organizacije.

„Poštovani gospodine Čeferin, želim da Vas obavestim i istovremeno uputim oštar protest, jer se radi o utakmici koja je pod patronatom Unije na čijem ste čelu, da je Uprava Fudbalskog kluba Crvena zvezda po drugi put u razmaku od mesec dana uskratila akreditacije redakciji beogradskog dnevnog lista Danas za utakmice Lige šampiona… Verujem da se takva odluka funkcionera Zvezde kosi i sa propisima Unije koju predvodite, jer se zaista radi o diskriminatorskom ophođenju prema novinarima i medijima, a u ovom slučaju u pitanju je jedan od najuglednijih medija u Srbiji“, naveo je Bodržić.

Bodrožić je podsetio da su novinari Danasa bili upozoravani od čelnika tog kluba da će im biti uskraćeno prisustvo na stadionu zbog istraživačkih i analitičkih tekstova o Zvezdi, a da je ta pretnja ostvarena 26. avgusta pred utakmicu sa Jang Bojsom, a ponovljena pred utakmicu sa Olimpijakosom.

„U oba slučaja u klupskom dopisu kaže se da su novinarima Danasa uskraćene akreditacije ‘zbog velikog interesovanja medija’, što je po nama u NUNS-u samo banalan i loš izgovor za neprimerenu osvetu, nedostojnu kluba velikog imena i tradicije. Nadam se da ćete odlučno reagovati i učiniti sve što je u Vašoj ingerenciji da sprečite da ovakve odluke postanu praksa na utakmicama u organizaciji UEFA, a time predupredite da se ne dogode i u takmičenjima u organizaciji Fudbalskog saveza Srbije“, navodi se u pismu predsednika NUNS-a upućenom predsedniku UEFA.

UNS: Zvezda da saopšti kriterijume zbog kojih nema mesta

Takođe, zbog ovog poteza FK Crvena zvezda je protestovalo i Udruženje novinara Srbije.

UNS podseća da je Zakonom o javnom informisanju i medijima zabranjena neposredna i posredna diskriminacija novinara, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu.

„Ukoliko iz opravdanih razloga svi novinari ne mogu da dobiju akreditacije, neophodno je da uprava Crvene zvezde saopštila na osnovu kojih kriterijuma nema mesta za izveštače nacionalnog štampanog medija“, navodi UNS