U Novom danu profesor Raša Karapandža

Vesti 02. okt 201915:45 > 15:49
N1

Već nekoliko godina sadašnji ministar finansija Siniša Mali nosi breme u vezi sa svojim doktoratom. Jedan od prvih još pre tri godine, koji je analizirao doktorsku diseratciju i okvalifikovao je, kako kaže, kao "jedan je od najgorih plagijata sa kojim je srpska javnost imala prilike da se do sada susretne" jeste profesor Raša Karapandža.

Nakon toga javnost, mediji, profesori Univerziteta u Beogradu, kao i studenti insistiraju da se zna da li je doktorat ministra finansija Siniše Malog plagijat ili ne. Poslednji rok koji su studenti, blokirajući rad Rektorata, dali rektorki Ivanki Popović je 4. novembar.

U međuvremenu, profesor Karapandža našao se na udaru tabloida kao i vlasnika Pinka Željka Mitrovića pokušavajući da ga, kako kaže, diskredituju jer insistira da dokaže javnosti da je doktorat Siniše Malog plagijat. Tim povodom gost teme jutra biće profesor Raša Karapandža iz Vizbadena.

Štampu ćemo prelistavati s Veljkom Lalićem, glavnim i odgovornim urednikom „Nedeljnika“.

Vlada Srbije je pre skoro dve godine donela Uredbu o Nacionalnom programu očuvanja i unapređenja seksualnog i reproduktivnog zdravlja. U Uredbi se navodi da je od posebnog značaja rizično seksualno ponašanje adolescenata. Istraživanja pokazuju da veliki broj mladih nema elementarna saznanja o anatomiji i reprodukcijI i da je njihovo poznavanje kontracepcije i polno prenosivih infekcija nedovoljno. Populacioni Fond Ujedinjenih Nacija u Srbiji organizovao je diskusiju na temu reproduktivnog zdravlja i prava u Srbiji. Gošća Novog dana, tim povodom biće, Nevena Šović, savetnica za pitanja zdravlja mladih u Populacionom fondu UN u Srbiji.

Elektronske cigarete poslednjih godina postale su alternativa većini pušača koji žele da smanje štetne efekte duvanskog dima po sopstveno zdravlje. Međutim, Svetska zdravstvena organizacija nedavno je objavila izveštaj u kom se navodi da su elektronske cigarete štetne i da treba da se reguliše njihova upotreba. O štetnosti elektronskih cigareta po zdravlje ljudi, govoriće dr Ika Pešić članica Komisije za kontrolu duvana.

Drugo izdanje Belgrade Food Show – sajma i konferencije visokokvalitetne hrane u Jugoistočnoj Evropi, održaće se 10. i 11. oktobra u Belexpocentru u Beogradu. Tim povodom gosti Novog dana biće Miloš Pječinović, ispred Asociijacije za promociju srpske hrane i Dejan Ranđić, učesnik na konferenciji i moderator panela.

Uživo ćemo biti u Beogradskom marketu, gde je u toku četvrto izdanje Indirekt festivala, međunarodnog festivala nezavisne muzike i umetnosti.