Hodžaj: Kosovo ne treba da spoljnu politiku i dijalog svede na takse

Vesti 03. okt 201907:54 > 07:58
AFP/RENE GOMOLJ

"Ne treba da svoju spoljnu politiku i dijalog svedemo na takse", izjavio je na KTV kosovski zamenik premijera u ostavci Enver Hodžaj.

Da je realno očekivanje kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da se takse ukinu kada Srbija prizna Kosovo, onda je Kosovo trebalo tu odluku da donese dan nakon proglašenja nezavisnosti i ne radi više ništa, poručio je funkcioner PDK koji je u vladi Ise Mustafe bio ministar spoljnih poslova, a prenosi KoSSev.

Hodžaj, koji je sebe isticao kao jednu od ključnih osoba iza ideje o uvođenju taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine zbog „divlje diplomatije“ Srbije i odbijanja BiH da prizna Kosovo, sada je izjavio da je ideja taksi bila da obustavi agresivnu kampanju Srbije protiv Kosova, ali i dodao da je to ipak bila samo „privremena mera“.

„Mislim da ne bi trebalo da svodimo dijalog na takse, spoljnu politiku na takse. Ovoj zemlji je potrebno strateško razmišljanje o fazi u koju ulazimo i ono što očekujemo od dijaloga. Ja vidim 2019. – 2020. kao istorijsku priliku za dogovor. Zato tražimo podršku građana. PDK za to ima kredibilitet. Takse su su bile sredstvo, a ne cilj. Kada smo donosili odluku o taksama imali smo dva dokumenta, jedan je bio o taksama, a drugi o reciprocitetu. Buduća vlada treba da uloži ozbiljne napore, oni koji će predvoditi vladu – PDK i novi partneri, sa opozicijom, uz političko jedinstvo – da kao krajnji politički cilj, uz podršku javnosti, podignu zastavu u UN. Ne možemo da gubimo vreme, kao što smo to ove godine svi nažalost učinili i mi koji smo uveli takse i oni koji su zaslužili takse“, rekao je Hodžaj.