Insajder: REM pokrenuo postupak protiv TV Hepi zbog vređanja profesora Sinanija

Vesti 03. okt 201918:50 > 18:53
N1

Više javno tužilaštvo preduzeće sve radnje u okviru svojih ovlašćenja povodom uvreda koje je Milomir Marić, urednik televizije Hepi, izneo na račun profesora Filozofskog fakulteta Danijela Sinanija, navedeno je u odgovoru Tužilaštva Insajderu na pitanje da li ima osnova za pokretanje procesa za utvrđivanje krivične odgovornosti u ovom slučaju. Goran Peković, član Saveta REM-a, navodi za Insajder da je danas na vanrednoj sednici Saveta doneta odluka o pokretanju postupka protiv TV Hepi.

Zbog uvreda iznetih na račun profesora Sinanija, Regulatorno telo za elektronske medije je pokrenulo postupak protiv TV Hepi, potvrdio je za Insajder Goran Peković. On navodi da je odluka o pokretanju postupka doneta danas na vanrednoj sednici.

POVEZANE VESTI

“Po našim pravilnicima o radu ne mogu da govorim o postupcima koji su u toku”, navodi Peković.

Na pitanje novinara Insajdera da li će ispitati da li u Marićevom javnom nastupu ima razloga i sumnje za pokretanje procesa za utvrđivanje krivične odgovornosti, u Višem javnom tužilaštvu su rekli da će „preduzeti sve radnje u okviru njihovih ovlašćenja“.

Glavni urednik TV Hepi Milomir Marić je u jutarnjem programu pre tri dana izneo niz uvreda na račun profesora Filozofskog fakulteta Danijela Sinanija, koji je sa rektorkom Ivankom Popović učestvovao u pregovorima sa studentima udruženja Jedan od pet miliona, koji su duže od 10 dana blokirali zgradu Rektorata Beogradskog univerziteta, podseća Insajder.

Marić je u programu naveo da će o doktoratu odlučivati Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, uz objašnjenje da je „jedan njihov predstavnik član te komisije“, aludirajući na Sinanija.

„On ne može da bude moralni sudija. Otkud znamo šta su mu Tači i Haradinaj rekli“, dodao je glavni urednik Hepi.

Mediji su preneli i da je Marić apsotrofirao „sumnjivo prezime“ Sinanija i rekao da on ne može da bude moralni sudija, jer bi na Kosovu „Tači i Haradinaj Srbina koji bi to pokušao streljali“.

Takođe je naveo da Sinani predaje albanski jezik, što nije tačno, i da je profesor „roke mandoljine“.