Beogradski pobednik biće demontiran sa Kalemegdana 10. oktobra radi popravke

Vesti 04. okt 201916:33 > 16:37
N1

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda najavio je da će bronzana skulptura Pobednik biti demontirana sa Kalemegdana 10. oktobra, u okviru radova na rekonstrukciji i restauraciji.

Najavljeno je da će građani moći da prate prenos demontaže Pobednika na Fejsbuk stranici Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograd kao i da će posle spuštanja sa postolja, skulptura biti odneta u atelje vajara Zorana Kuzmanovića na popravku.

„Po demontaži i postavljanju skulpture na odgovarajuće vozilo, zainteresovani sugrađani će na Carigradskom drumu imati prilike da se ‘oči u oči’ upoznaju sa Pobednikom, da izbliza vide njegova oštećenja, što je svakako izvanredan istorijski događaj, kao i sama restauracija nakon više od devet decenija“, stoji u saopštenju.

Spomenik Pobedniku podignut je 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Bronzana muška figura rad je vajara Ivana Meštrovića, a postament autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića. Utvrđen je za kulturno dobro 1992. godine.