Zbog zagađenja, 10 građana noćilo u zgradi borskog okruga, vlast i Ziđin – ćute

Vesti 04. okt 201919:00 > 19:11
Shutterstock

Dan nakon što je više stotina građana Bora protestovalo, a njih deset prenoćilo u zgradi borskog okruga, rešenja za alarmantno visoke nivoe zagađenja vazduha u tom gradu nema. Na pozive i poruke ekipe N1, koja je danas bila u Boru, nisu odgovarali ni u kompaniji Ziđin, ni u kancelariji gradonačelnika

Desetak građana koji su noć proveli u zgardi borskog okruga otišli su svojim kućama. U okružnoj zgradi su proveli 24 sata čekajući republičku inspektorku za ekologiju, koja se ni danas nije pojavila.

Sledeći korak je sastanak sa gradonačelnikom, koji je zakazan za ponedeljak u 10 sati. Ukoliko ni na tom sastanku ne bude pronađeno rešenje za alarmantne nivoe zagađenja vazduha, Borani najavljuju radikalizaciju protesta.

„Ovo je građanski skup, mi svojim primerom hoćemo da damo primer ostalim građanima, našim sugrađanima da nemaju razloga da se plaše, da je njihovo pravo na disanje osnovno ljudsko pravo u njihovim rukama. Supruga mi boluje od kancera, znam o čemu se radi, znam kako je to opasno, kako je ovaj dim opasan. U ovom gradu živimo godinama, sve je gora i gora situacija, vazduh je sve lošiji i lošiji. Namerno sam danas obukao ovu belu majicu, kao simbol da želimo ponovo čisto nebo nad Borom“, rekli su na protestu neki od građana Bora.

POVEZANE VESTI

Loš kvalitet vazduha u Boru nije novost. Međutim, on se poboljšao 2015. godine izgradnjom nove topionice. Dolaskomkineskog investitora kineske kompanije Ziđing, decembra 2018. Bor je ponovo posatao crna tačka na ekološkoj mapi Srbije. Prethodnih meseci nivo zagađenja višestruko je prelazio dozvoljene nivoe.

Pojedinih dana septembra nivo sumpor-dioksida je dostizao vrednosti i do dve hiljade mikrograma po metru kubnom vazduha. Taj podatak zvuči još strašnije kada mu se doda onaj da je dozvoljeni nivo 125 mikrograma, a da je 500 mikrograma štetno za zdravlje čoveka.

Prethodnih meseci, građani i aktivisti su pokušavali da izvrše pritisak na institucije, od opštinskih do državnih da reaguju, međutim, bez uspeha.

Iz kompanije Ziđin su ranije u više navrata saopštavali da je visok nivo zagađenja nasleđeni problem, odnosno posledica zastarele tehnologije i da rade na iznalaženju rešenja, ali i da je za to potrebno vreme. Mi smo danas pokušali da stupimo u kontakt sa rukovodstvom kompanije kao i sa kancelarijom gradonačelnika Bora, međutim ni na naše pozive, ni na SMS poruke nije bilo odgovora. Odgovore na pitanja koja smo uputili Ministarstvu za zaštitu životne sredine i dalje čekamo.