Kurti: Što se tiče dijaloga, pitanje će biti dug koji Srbija ima prema Kosovu

Vesti 07. okt 201907:59 > 08:01
Izvor: REUTERS/Laura Hasani

Lider Samoopredeljenja i kandidat te stranke za premijera Kosova Aljbin Kurti proglasio je, u toku noći, pobedu na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu i izjavio da od danas počinje da radi na stvaranju nove Vlade sa njim kao premijerom. Izjavio je i da, pod njegovim vođstvom, neće biti pitanje šta Kosovo daje Srbiji u zamenu za priznanje, već dug koji Srbija ima prema Kosovu.

„Mi smo naporno radili, dugo smo bili angažovani, ali sve se isplati, jer svaka žrtva vredi za naše voljene građane. Smatrali smo to svojom obavezom i mi ćemo vratiti zemlju na pravi put“, rekao je Kurti.

SVE REAKCIJE:

Dodao je da će se u ponedeljak „obavezati na stvaranje Vlade“.

„Uspostavićemo kontakt sa Demokratskim savezom Kosova kako bismo krunisali promene. Kada opozicija postane vlada, onda se promena kruniše. U međuvremenu se promena dogodila našom pobedom“, rekao je Kurti.

Što se tiče dijaloga sa Srbijom, rekao je da će kao premijer preuzeti odgovornosti koje mu pripadaju po Ustavu, a da pod njegovim vođstvom neće biti pitanje šta Kosovo daje Srbiji u zamenu za priznanje, već dug koji Srbija ima prema Kosovu.