Erdogan u Srbiji: Potpisano 9 sporazuma, u fokusu saradnja u regionu i ekonomija

Vesti 07. okt 201912:30 > 19:28
Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan doputovao je u dvodnevnu posetu Srbiji tokom koje je razgovarao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a obojica predsednika učestvovala su i na Srpsko-turskom poslovnom forumu. U utorak će biti održan samit Srbije, Turske i BiH. Erdogan će prisustvovati i polaganju kamena temeljca za izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo.

21:45

Svečana večera za turskog predsednika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je priredio svečanu večeru povodom posete predsednika Turske Srbiji. Svečana večera, upriličena u zgradi Predsedništva, bila je zatvorena za medije.

Večeri su prisustvovali i Emine Erdogan, supruga turskog predsednika, i Tamara Vučić, supruga predsednika Srbije.

Erdogan, Vučić, kao i predsedavajući i članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik u utorak će se u Beogradu sastati na trilateralnom samitu Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske.

Nakon samita, predsednici Turske, Srbije i članovi Predsedništva BiH će u Sremskoj Rači prisustvovati svečanoj ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju autoputa Beograd – Sarajevo.

19:28

Prva dama Turske: Projekat „Nula otpada“ kao zajedničko nasleđe

Prva dama Turske Emine Erdogan zahvalila je što se u Srbiji sprovodi projekat „Nultog otpada“, ukazavši da je od velike važnosti da razvijamo i gradimo svet koji predstavlja naše zajedničko nasleđe i da pomažemo jedni drugima.

Ona je u Ambasadi Turske navela da je veoma srećna što se nalazi u prijateljskoj Srbji, a čestitala je i Ambasadi Turske u Beogradu na pokretanju projekta „Nula otpada“, koji je deo njihove diplomatske misije.

„Od velike je važnosti da razvijamo i gradimo svet koji predstavlja naše zajedničko nasleđe i da pomažemo jedni drugima“, kazala je, izrazivši želju da ovo zajedništvo bude primer svima u ispunjavanju obaveza prema prirodi.

Ona je ukazala i da širom sveta raste zabrinutost zbog ekološke krize te da se svi nalazimo na izuzetno kritičnoj prekretnici.

„Ili ćemo svi zajedno postupati u skladu sa zdravim razumom, ili ćemo svojoj deci ostaviti budućnost punu katastrofa“, dodala je.

Supruga predsednika Erdogana rekla je i da je projekat „Nula otpada“ u Turskoj pokrenut 2017. godine, kada su uspostavljeni sistemi za reciklažu najpre u državnim institucijama. Takođe, početkom 2019. godine počeli su sa naplatom plastičnih kesa, a u vrlo kratkom periodu upotreba tih kesa smanjena je za 80 odsto.

„Naš cilj je da u 2020. godini proširimo projekat ‘Nula otpada’ širom zemlje do 45 odsto, a do 2023. godine 100 posto“, rekla je.

18:18

Vučić i Erdogan otvorili Srpsko-turski poslovni forum

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan doneo velike promene u regionu, i da daje veliki doprinos obnovi infrastrukture u Srbiji.

Otvarajući Srpsko-turski poslovni forum, u okviru dvodnevne posete državno privredne delegacije Turske na čelu s Erdoganom, Vučić je rekao da je zahvalan gostu i investitorima iz Turske što ulažu u mestima gde drugi investitori nisu želeli, kao što su Lebane, Vladičin Han, Krupanj, Mali Zvornik, Leskovac.

17:56

Zečević: Erdogan ničim ne želi da uvredi Srbiju

Slobodan Zečević sa Insituta za evropske studije rekao je u Danu uživo da misli da Erdogan ničim ne želi da iritira Vladu Srbije.

„Mislim da Erdogan sada vodi drugu politiku, dosta se promenilo u spoljnoj politici od puča 2016. godine. Odnosi sa Rusijom se prelamaju i prema Srbiji, ničim ne želi da uvredi Srbiju, želi da kaže da je sve što se dogovore Beograd i Priština u redu“, kaže Zečević.

16:30

Erdogan: Turska pokušava da pomogne zemljama Zapadnog Balkana

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Srbija ima važnu ulogu za stabilnost i dobrobit Balkana i da Ankara podržava evroatlantski smer regiona i pokušava da pomogne zemljama Zapadnog Balkana da ostave probleme iza sebe.

16:12

Vučić: Odnosi Srbije i Turske možda i najbolji u savremenoj istoriji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je između Turske i Srbije postignuto veliko poverenje i ocenio da su odnosi dve zemlje danas „možda i najbolji u savremenoj istoriji“.

15:38

Turska i Srbija potpisale više sporazuma o saradnji

Srbija i Turska razmenile su u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana više potpisanih sporazuma o saradnji.

Razmenjeni su bilateralni sporazum o saradnji u oblasti bezbednosti, memorandum o uzajamnom razumevanju u oblasti socijalne zaštite, sporazum o saradnji vlada Srbije i Turske u oblastri industrije i tehnologije.

Razmenjen je i memorandum o razumevanju o zajedničkim policijskim patrolama, okvirni vojni sporazum Srbije i Turske, protokol o saradnji u oblasti nauke i tehnologije, memorandum o razumevanju izmedju Razvojne agencije Srbije i Razvojne agencije za mala i srednja preduzeća Turske, kao i memorandum o razumevanju RATEL-a i Uprave za informaciono-komunikacione tehnologije Turske o saradnji u oblasti elektronske komunkacije i poštanskih usluga.

Potpisani sporazumi o saradnji razmenjeni su na ceremoniji u Palati Srbije, posle sednice Visokog saveta za saradnju Turske i Srbije kojom su predsedavali predsednici Redžep Tajip Erdogan i Aleksandar Vučić.

15:32

Održan je sastanak Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske. Erdogan je na otvaranju sednice izrazio zadovoljstvo napretkom u odnosima Turske i Srbije o oblastima politike, ekonomije, trgovine i kulture.

„Pridajem veliki značaj ovoj sednici i verujem da će saradnjom naših ministara odnosi dve zemlje i dalje da idu uzlaznom putanjom“, rekao je Erdogan.

Vučić je ukazao na mogućnost daljeg jačanja odnosa u svim oblastima saradnje.

14:19

Sastali su se i članovi vlada Turske i Srbije.  Počeo drugi sastanak Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske, kojim predsedavaju šefovi države Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan.

13:56

Vučić Erdoganu: Osećajte se kao kod kuće

Vučić je na početku sastanka poželeo dobrodošlicu Erdoganu i konstatovao da su bilateralni odnosi dve zemlje sve bolji.

„Srećni smo što možemo da vas ugostimo u Srbiji. Osećajte se kao kod kuće“, rekao je Vučić.

Erdogan je predsedniku Srbije zahvalio na gostoprimstvu. On je, takođe, podsetio da Srbija i Turska ove godine obeležavaju i 140 godina od uspostavljanja dilomatskih odnosa

12:57

Počeo sastanak Erdogana i Vučića

Nakon svečanog dočeka ispred Palate Srbija počeo je razgovor Redžepa Tajipa Erdogana i Aleksandra Vučića. Očekuje se da će razgovori trajati oko sat vremena.

12:38

Svečani doček ispred Palate Srbija

Ispred Palate „Srbija“ priređen je svečani doček za turskog predsednika – počasni stroj Garde, svečano intoniranje himni Turske i Srbije i ispaljivanje plotuna.

Erdogan stigao u Beograd

Avion u kojem se nalazi predsednik Turske s brojnom delegacijom sleteo je na beogradski aerodrom oko 11.50, prenela je RTS. 

Odmah posle svečanog dočeka koji će predsedniku Turske biti priređen ispred Palate Srbija, Erdogan i Vučić zajedno će obići izložbu „Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije“, a potom će uslediti razgovor dvojice predsednika.

Erdogan i Vučić nakon toga će predsedavati sastankom Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske. Dvojica predsednika popodne će se obratiti učesnicima Srpsko-turskog poslovnog foruma na kome se očekuje oko 200 turskih privrednika.

Drugi dan Erdoganove posete obeležiće polaganje kamena temeljca za auto-put Beograd–Sarajevo.

Dvojica predsednika biće domaćini trilateralnog samita Srbije, BiH i Turske na kome će učestvovati i članovi Predsedništva BiH – Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

U fokusu Erdoganove posete biće ekonomske teme. Trgovinska razmena dve zemlje prošle godine je premašila milijardu evra, dok su turske investicije u Srbiji, prema procenama, dostigle 200 miliona evra.

Očekuje se da će tokom Erdoganove posete biti otvoreno još pet turskih kompanija, kao i da prve korake ka turskom tržištu naprave preduzetnici iz Srbije, pre svega startap kompanije iz IT sektora.

Erdogan je poslednji put bio u Srbiji oktobra 2017. godine, kada je boravio u Beogradu i Novom Pazaru.

Vučić je od tada tri puta bio u Turskoj, u maju, julu i oktobru 2018. godine, a s Erdoganom je više puta razgovarao i telefonom.

Uoči dolaska u Srbiju Erdogan je u intervjuu Politici rekao da je postizanje dogovora o Kosovu, koji zadovoljava sve zainteresovane strane, od vitalnog značaja za dugoročnu stabilnost i mira na Balkanu u čiji sastav kako je dodao ulazi i Turska.

  • Avion u kojem se nalazio predsednik Turske sleteo u Beograd oko 11.50h
  • Erdoganu priređen svečani doček ispred Palate Srbija
  • Vučić i Erdogan predsedavali sastanku Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske
  • Predsednik Srbije ocenio da su odnosi Srbije i Turske „možda i najbolji u savremenoj istoriji“
  • Turska pokušava da pomogne da zemlje Zapadnog Balkana probleme ostave iza sebe, rekao Erdogan
  • Turski i srpski predsednik biće domaćini trilateralnog samita Srbije, BiH i Turske
  • Drugog dana posete polaganje kamena temeljca za autoput Beograd-Sarajevo

POVEZANE VESTI