Zbog demontaže Pobednika, Gornji grad Beogradske tvrđave zatvoren za posetioce

Vesti 07. okt 201914:57 > 15:01
N1

Gornji grad Beogradske tvrđave biće zatvoren za posetioce u četvrtak, 10. oktobra od ponoći do 13 časova zbog demontaže spomenika Pobednik, saopštio je Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda.

Skidanje skulpture sa stuba-postamenta, počeće u 11 časova, da bi Pobednik bio odnet na restauraciju u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića. Prenos demontacije spomenika biće na stranici Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda na Fejsbuku.

Građani će skulpturu koja je inače na stubu visokom 14 metara, prvi put izbliza moći da vide od 13 do 15 sati na „Carigradskom drumu“, stazi kojom se u Park Kalemegdan ulazi iz Uzun Mirkove ulice.

Spomenik Pobedniku, bronzana muška figura sa sokolom u levoj ruci i spuštenim mačem u desnoj, 1928. godine je postavljen na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom desetogodišnjice proboja Solunskog fronta pred kraj Prvog svetskog rata. Rad je vajara Ivana Meštrovića, a postament autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića.

Prvobitno je to trebalo da bude spomenik pobedi nad Otomanskim carstvom u Prvom balkanskom ratu 1912. godine i da bude na vrhu fontane u centru Beograda, na Terazijama. Od toga se odustalo jer je Pobednik nag, te je godinama posle Prvog svetskog rata odlučeno da se postavi što dalje od naselja, na Kalemegdan, na visok, dorski stub, i da se licem okrene od grada. Proglašen je kulturnim dobrom 1992. godine.