Kurti za N1: Hoću Srbe u vladi, ali ne Srpsku listu koja nije stranka već država

Vesti 07. okt 201918:52 > 19:18
N1

Nakon prevremenih parlamentarnih izbora, na Kosovu veliki politički potres i najava mirne tranzicije. Pobedile su opozicione Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova, a prvi put od 2008. godine, Demokratska partija Kosova ide u opoziciju. U srpskoj zajednici, svih deset zagarantovanih mandata osvojila je Srpska lista. Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti za N1 kaže da da će prve nedelje u premijerskoj kancelariji započeti razgovore sa Srbima sa Kosova, ali ne sa Srpskom listom.

Dan posle izbora i proglašavanja pobede Pokreta Samoopredeljenje, očekivanja su da će vladu formirati sa Demokratskim savezom Kosova, takođe opozicionom strankom, od koje ima oko 5.000 glasova više.

POVEZANE VESTI

Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti, stranke koja je na nedeljnim parlamentarnim izborima dobila najviše glasova je za N1 izjavio da će prve nedelje u premijerskoj kancelariji započeti razgovore sa Srbima sa Kosova.

„Mi bismo želeli da najpre uspostavimo kontakte i uključimo u koaliciju one srpske političke stranke koje nisu Srpska lista zbog toga što Srpska lista nije stranka nego država“, rekao je Kurti.

On je dodao da će već prve nedelje u premijerskoj kancelariji početi razgovore sa Srbima sa Kosova.

„Inače naš ustav kaže da mora da bude bar jedan ministar iz srpske zajednice u našoj vladi, ali ne kaže da mora da bude iz Srpske liste. Znači mi ćemo da fokusiramo naše prioritete prema manjinama kao takve kao zajednice, a ne kao stranke“, kaže Kurti.

Govoreći o dijalogu sa Srbijom rekao je da odmah nakon formiranja Vlade treba započeti razgovore sa Briselom, odnosno sa novim visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbednost.

„Znači treba nam dijalog o dijalogu. Treba da dijalog pripremimo dobro, jer ne možemo da imamo opet neuspeh u ovom dijalogu, jer koštaće puno. Takođe razmatraćemo ta 33 dogovora koja smo imali od 2011-2017. godine, šta je ispunjeno i šta nije i kakvi su bili uticaji na život ljudi na Kosovu i jednom ćemo i početi dijalog sa Srbijom koji mora da ima dobre, solidne principe“, kaže Kurti.

Kurti je izjavio da taksa od 100 odsto nije politika njegove partije, već da se on zalaže za pun reciprocitet u svim oblastima i da je reciprocitet pravedan princip dobrih susedskih odnosa.

Konsultacije sa Demokratskim savezom Kosova o formiranju nove Vlade će, prema Kurtijevim rečima, započeti koliko danas.

On je procenio da će procedura izbora nove vlade oduzeti dosta vremena, jer proglašavanje rezultata zvaničnim nije moguće dok se ne prebroje svi glasovi koji su poslati poštom ili se radi o uslovnim glasovima.