Dok posrednici EP stižu na razgovore, deo opozicije nastavlja kampanju bojkota

Vesti 08. okt 201918:25 > 19:37
N1

Bivši evroposlanici Eduard Kukan i Knut Flekenštajn biće posrednici Evropskog parlamenta na sastancima predstavnika vlasti i opozicije u Srbiji. Prvi sastanak najavljen je za sutra, iza zatvorenih vrata. Ipak, opozicija na sastancima neće biti kompletna, što otvara i temu svrsishodnosti konsultacija.

U srpskoj Skupštini, iza za javnost zatvorenih vrata, sa evroparlamentarcima. Tako je najavljen nastavak razgovora o izbornim uslovima. Za okruglim stolom neće se, prema najavama, čuti svačiji glas – DS je poslednja stranka koja je otkazala učešće. Premijerka kaže – nije čula tu informaciju, ali ima svoj stav o onima koji se ne odazovu na konsultacije u parlamentu.

„Mislim da je to pokazatelj ogromne neodgovornosti, žao mi je zbog toga“, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Dodaje da misli da je svaki dogovor moguć.

POVEZANE VESTI

„Kada razgovarate sa odgovornim ljudima koji žele nešto da urade. A kada razgovarate sa ljudima koji ne žele ništa da urade, beže od svake odgovornosti i ne žele da preuzmu odgovornost ni za šta u ovoj zemlji u vezi sa tim kako izgleda ovo društvo i da li Srbija ide napred i koliko brzo, onda je, naravno, dogovor nemoguć“, kaže Brnabić.

Inicijator sastanka za Blic kaže da se nada zajedničkom rešenju za izlaz iz trenutne situacije i da se bojkoti teško kvalifikuju kao održivo demokratsko rešenje. A šef delegacije EU u Beogradu ne želi da prejudicira ishod razgovora.

„Rano je reći kakav će biti ishod, ali sećam se da su u avgustu sve političke snage kojima je ponuđeno da Evropski parlament posreduje u dijalogu to pozdravile. Mislim da je sad vreme da se vidi koliko će biti postojani u tome“, rekao je Sem Fabrici.

Za to vreme, deo opozicije nastavlja kampanju bojkota. U Beogradu, Savez za Srbiju najavljuje obilazak gradskih institucija.

„Kako bi promovisali kampanju bojkota, koja treba da bude prečica ka smeni i republičke, ali bogami i gradske vlasti“, kaže Nikola Jovanović.

Nebojša Zelenović kaže da je internacionalizacija dokaz da u Srbiji nema poštenih izbora.

„Evropski parlament prihvatio je činjenicu da je Srbija crna tačka Evrope u kojoj nema slobode mišljenja i demokratije. Zato njihovi predstavnici i dolaze u Beograd“, kaže Zelenović.

Raša Nedeljkov, jedan od učesnika prethodnih rundi razgovora na FPN kaže da ne postoji dovoljno velika odgovornost svih stranaka da rade na unapređenju izbornog procesa.

„I tom procesu na FPN i jedna i druga strana su prišle sa svojim interesima. Jedni da se prikažu kao velike demokrate koje hoće dijalog, a sa druge strane političke stranke su pristupile tom dijalogu kao mogućnosti da nađu izgovor zašto treba da bojkotuju izbore“, kaže Nedeljkov.

Izbori u Srbiji, inače, trebalo bi da se održe tokom narednog proleća.