Bez pomirljivih tonova na kraju prve runde dijaloga uz posredovanje EP

N1

Prva runda međustranačkog dijaloga uz posredovanje bivšeg poslanika Evropskog parlamenta Knuta Flekenštajna, održana je u Skupštini Srbije. Predstavnici vladajuće većine kritikovali su opoziciju da je konfuzna i da ne zna šta hoće. Dok SNS najavljuje izmene zakona koji se tiču izbornog procesa, stranke koje nisu na vlasti današnje razgovore vide kao mučne.

Dijalog je počeo oko 15 sati u zgradi Narodne skupštine u Ulici kralja Milana u Beogradu, a oko 19 sati je većina učesnika dijaloga napustila zgradu čime je prva runda razgovora završena.

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović najavio je po izlasku iz zgrade Skuptine, da će se u skupštinskoj proceduri naći određene izmene i dopune zakona koje se tiču izbornog procesa, prvenstveno zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, kao i da će doći do određenih promena u vezi sa biračkim spiskom i finansiranjem stranaka.

On je optužio opoziciju da nije dala ništa konkretno kao predlog, „osim široke priče da im sve smeta“, a u sličnom tonu je govorio i predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma koji je ocenio da opozicija nije iznela argumente za svoje tvrdnje.

Predsednik Liberalno-demokratske stranke Čedomir Jovanović izjavio je, s druge strane, da misli da nikoga toliko ne voli da bi mu poželeo sastanak poput današnjeg.

“Iskreno da vam kažem, ja ne želim da biram između Vučića i Đilasa, Tadićem nikada nisam bio oduševljen, ali ova je zemlja ovakva kakva je najviše zbog nas političara (…) Nije valjda da zakonom mi treba da regulišemo šta je pristojnost, da ne smemo da vređamo jedni druge, da prestanemo da govorimo u parlamentu i u politici onako kako ljudi ne govore ni na ulici“, kazao je Jovanović i poručio da je predizborna vlada bila i ostala predlog LDP-a.

Predsednik Nove stranke rekao je da su razgovori bili teški, jer se govorilo o teškim temama, ali da je dobro što su se predstavnici Evropskog parlamenta uključili u dijalog u Srbiji, i da oni treba da shvate da je delimično njihova odgovornost, i do sada i od sada za ono što se dešava u Srbiji.

Ocenio je da je „ta dobra želja za stabilokratijom jednako staljinizam i da ne donosi ništa dobro ni na kratke ni na duge staze“.

Poslanik Stranke demokratske akcije Sandžaka Enis Imamović kazao je da nisu preterani optimisti o konačnom pozitivnom ishodu ovih razgovora, ali da žele da razgovoraju i da dijalogu pruže šansu.

„Pored toga što smo podržali sve predloge koji su u razgovorima na Fakultetu političkih nauka predložili Crta, Transparentnost i Fond za otvoreno društvo, mi smo podržali i zahtev Liberalno demokratske partije za formiranje organa vlasti koji će biti strogo zadrženi za organizovanje i sprovođenje novih izbora“, rekao je on.

Sastanak je pre svih napustio predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić.  Kako je rekao po izlasku iz Skupštine, došao je da “evropskim prijateljima“ direktno saopšti da je dijalog nemoguć bez učešća svih predstavnika opozicije i time završio svoje učešće u razgovorima.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Pored Đukanovića, u delegaciji Srpske napredne stranke bio je i Vladimir Orlić, dok su socijaliste zastupali Đorđe Milićević i Žarko Obradović.

Dijalogu su prisustvovali i Marjan Rističević, Vladimir Marinković, te predstavnici PUPS-a i Pokreta socijalista.

Osim LDP-a, Nove stranke i SDS-a, iz opozicije su bili prisutni i predstavnici Pokreta slobodnih građana, Srpskog patriotskog saveza Aleksandra Šapića i Stranke moderne Srbije.

Stranke okupljene u Savezu za Srbiju, kao što je to i ranije rečeno, ne učestvuju u razgovorima.

Reporterka N1 javlja da se u jednom trenutku ispred zgrade pojavio predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac koji je, međutim, objasnio da tuda samo slučajno prolazi i da demokrate ne učestvuju u današnjim razgovorima, ali nastavljaju borbu za fer izborne uslove.

Sastanku nisu prisustvovale ni Srpska radikalna stranka i Demokratska stranka Srbije.

N1

Uoči početka dijaloga, aktivisti inicijative Ne davimo Beograd postavili su ispred zgrade Skupštine neku vestu tepiha sačinjenog od naslovnih strana svih srpskih tabloida kako bi, kako su objasnili, ukazali na obim problema u srpskim medijima.

Pokušali su da uđu u zgradu Skupštine, ali im obezbeđenje nije dozvolilo pošto nisu na spisku.

Radomir Lazović iz Inicijative rekao je da nisu dobili poziv za razgovor sa predstavnicima vlasti i Evropskog parlamenta.

U razgovorima u Skupštini učestvuju i predstavnici Crte, CeSID-a, Fondacije za otvoreno društvo, ali i šef kabineta predsednice Vlade Miloš Popović koji je inače clan Vladine radne grupe za unapređenje izbornih uslova.

Razgovori se vode u pet sesija, o pet ključnih tema: izborni uslovi, nadzorna tela, mediji, birački spisak i finansiranje kampanje. 

Dijalog se održava po „Četam haus“ praviilu, što podrazumeva da njegovi učesnici mogu da daju izjave medijima o čemu je bilo reči na sastanku, ali ne i o tome šta je ko govorio.

Međustranački dijalog biće nastavljen u četvrtak.