Senat Univerziteta osudio uvrede rektorki, podržava slobodu mišljenja studenata

Vesti 09. okt 201916:27 > 16:29
FoNet/Ognjen Stevanović

Senat Univerziteta u Beogradu osudio je danas, kako se navodi, verbalne napade i uvrede koje su u pojedinim medijima upućene rektorki Ivanki Popović, prodekanu Filozofskog fakulteta Danijelu Sinaniju i profesoru Ognjenu Radonjiću, i dodao da Univerzitet podržava "slobodu mišljenja i izražavanja članova zajednice njegovih studenata, istraživača i nastavnika".

Senat je nakon sednice ocenio da su „pokušaji diskvalifikovanja rektorke Popović, prodekana Sinanija i profesora Radonjića, utemeljeni na insinuacijama vezanim za njihovo poreklo, nedopustivi“ i podsetio da su takvi postupci „kažnjivi prema propisima koji su na snazi u Srbiji“.

„Kao ustanova od nacionalnog značaja, koja je obeležila 211 godina od osnivanja, Univerzitet u Beogradu ima posebnu obavezu da se zalaže za to da kultura javnog govora bude zasnovana na načelima tolerancije i istinitosti. Naglašavamo da Univerzitet podržava slobodu mišljenja i izražavanja članova zajednice njegovih studenata, istraživača i nastavnika i podstiče napore u pravcu promovisanja akademske čestitosti, odgovornosti, savesnog i posvećenog rada u oblasti nastave i nauke“, stoji u saopštenju.