Taksisti: Izjava premijerke neoprezna, kao da je zakon švajcarski sir

Vesti 09. okt 201916:48 > 16:54
N1

Predstavnik Ugovorne privredne taksi komore Srbije Boško Vukojević ocenio je u Danu uživo da misli da je izjava premijerke Ane Brnabić da "CarGo nalazi rupe u zakonu" neoprezna, ali da je poen za taksiste. "Kao da je zakon švajcarski sir, pa se nalaze rupe u zakonu. Prosto je takav zakon, nema nikakve rupe u Zakonu", kaže on i dodaje da će protesti taksista trajati dok se ne ispune uslovi.

Govoreći o izjavi premijerke Ane Brnabić da „CarGo ne krši zakon, već nalazi rupe u njemu“, Vukojević kaže da „nije tačna“.

„U Zakonu o prevozu putnika ne postoji nikakva rupa. Pomenuta kompanija bi se registrovala u Ministarstvu saobraćaja, oni su otišli u Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i registrovali se kao udruženje, i tamo bez problema krše Zakon o udruženjima, jer ostvaruju profit, a država ćuti“, kaže Vukojević.

POVEZANE VESTI

Kako kaže, „zaista ne zna kakva rupa postoji u Zakonu“.

„Voleo bih da premijerka nama to objasni. Mislim da je dala neopreznu izjavu, ali ta izjava poen za taksiste, jer govori o rupama u zakonu, kao da je zakon švajcarski sir, pa se nalaze rupe u zakonu“, kaže on. 

Govoreći o saopštenju Ministarstva saobraćaja u kome stoji da „nema rupa u zakonu, već da CarGo posluje nelegalno“, kako kaže, ne vidi nikakvu naklonost Ministarstva saobraćaja taksistima.

„Prosto je takav zakon, nema nikakve rupe u Zakonu. To što bi oni nešto želeli, to je nešto drugo, ali zakon nema rupa, jer da ima, oni bi bili registrovani u Ministarstvu saobraćaja“, kaže on.

Naglašava da će protesti taksista trajati dok se ne budu ispunili uslovi.

N1

„A to je jedan uslov – sprovođenje zakona. Ako se zakon bude sprovodio, svi nelegalni prevoznici treba već jednom da se sklone sa ulica svih gradova u Srbiji. Treba lokalne samouprave da se pozabave time, i sva ministarstva da pomognu, da napravimo red u prevozu putnika. Država Srbija izgubi godišnje oko 250 miliona evra zbog nelegalnih prevoznika“, kaže on.

Kako kaže, završnu reč treba da da država i više institucije.

„Očekujemo da ćemo uskoro imati prilike da razgovaramo sa njima i da rešimo ovaj problem, ovako se nastaviti ne sme. Udruženja ne plaćaju PDV, vreme trajanja vožnje piše nula sekundi, a naplaćeno je… Oni govore o inovativnoj pomoći na putu, a u njihovom cenovniku možete da vidite da piše vožnja. Ne piše inovativna pomoć na putu, nego piše vožnja“, kaže on.

Govoreći o CarGo, Vukojević kaže da misli da „su se previše zaigrali i da nisu baš tako dobro organizovani kao što misle“.

„Mi se uzdamo u istinu i pravdu, vladavinu prava i nadamo se da će zakon pobediti“, kaže.

Govoreći o izjavi direktora kompanije „CarGo Technologies“ Vuka Guberinića da oko 100 taksista želi da pređe u novo taksi udruženje“, Vukojević kaže da niko ne može to da im zabrani, ako se budu registrovali po zakonu i ako svi vozači budu imali taksi dozvole.

„Ovo nije protest taksista protiv aplikacija, nemamo ništa protiv aplikacija. Sva udruženja imaju aplikacije, nismo protiv napretka, to je loše poređenje, dovodi u zabunu građanstvo. Radi se o sukobu legalnih i nelegalnih taksista“, kaže Vukojević i dodaje da smatraju da „imaju daleko više prednosti nad njima“.

Kako kaže, profesionalni su vozači, koriste žutu traku, imaju dodatno osiguranje, bolje poznaju grad…

„To su sve prednosti koje nas čine povoljnijim, a čak nismo ni skuplji. Zablude su posledica brutalne medijske kampanje, koju su prekopirali sa Uber platforme“, kaže.

Govoreći o reakcijama građana na proteste taksista, kaže da poštuju građane, ali da i oni moraju da poštuju njih.

„Sa nama se voze hiljade koje nas podržavaju. Rezultati anketa na internetu nisu adekvatno merilo, ima dosta takozvanih botova, ali stranke koje se voze sa nama ne spavaju na društvenim mrežama, nama botovi ne trebaju. Borićemo se istinom i poštovanjem zakona“, kaže, dodajući da ne traže ništa osim poštovanja zakona.

Vukojević je rekao i da je „neprihvatljivo da se jedan inovativni preduzetnik ponaša kako se ponašao gospodin Guberinić danas“.

„S obzirom da je došao na kočijama, ponašao se kao kočijaš. Uvredio je ministarku Mihajlović. Tako se ne ponaša jedan džentlmen i treba da ga bude sramota“, kaže Boško Vukojević.