Bogdanović: Vučić nije bio ništa blaži nego Kurti, postao veći evropejac od svih

Vesti 09. okt 201917:25 > 17:27
N1

Bivši ministar u Vladi Srbije Goran Bogdanović ocenio je da će nakon izbora doći do dramatičnih promena na političkoj sceni na Kosovu i Metohiji. On je, gostujući u emisiji "Dan uživo" istakao da ne treba očekivati zastoj u pregovorima između Beograda i Prištine, a komentarisao je i incident na prelazu Jarinje, kada igračima i rukovodstvu crvene zvezde nije dozvoljen ulaz na teritoriju Kosova.

Bogdanović je ocenio da fudbal i bilo koji drugi sport ne treba mešati sa politikom. Naveo je da su UEFA FIFA poslale nejasno saopštenje i da su to kosovske vlasti iskoristile da zabrane utakmicu. On je kritikovao izjavu Zvezdana Terzića, i naveo je da nijedan sportski funkcioner ne treba da meša sport i politiku.

„To mi je zasmetalo. Nijedan sportski radnik ne treba da meša politiku i sport“. Čemu pominjati srpsku diplomatiju, to je suludo. Ne treba ići toliko daleko“, rekao je on.

Što se održanih izbora tiče, on je rekao da nije iznenađen, jer su sve ankete ukazivale na pobedu Kurtija.

„Kroz razgovore za Albancima, i ljudima kojima pomno prate politiku koji prate političku situaciju na Kosovu, znao sam da Aljbin Kurti ima prednost nad ostalima. Aljbin Kurti je od 2001. godine polako , postepeno gradio svoju političku karijeru. Svojom upornošću, svojom karijerom je uspeo da pre svega mlade ljude homogenizuje oko ideje Velike Albanije. On je u poslednjih nekoliko meseci promenio retoriku, ne pominju Veliku Albaniju, kao ni prestanak razgovora sa Srbijom“, izjavio je Bogdanović i podsetio na veoma sličnu retoriku sadašnjeg predsednika Srbije pre desetak godina.

„Setite se Vučića i Tome Nikolića, ništa blaži nisu bili nego što Kurti danas govori. Imate situaciju da je Vučić postao veliki Evropejac,  veći nego mi koji se za to zalažemo već 30 godina. Ne treba se čuditi svemu tome“, podsetio je Bogdanović.

On je najavio velike izmene na političkoj sceni Kosova i Metohije.

„Velike su promene na političkoj sceni, Ratna koaliciija uz pomoć srpske liste vladala Kosovom prethoidnih 6 godina. Kurti želi da razgovara sa Srbima na Kosovu i Metohiji. isto i mi želimo da razgovaramo o svakodnevnim problemima“, rekao je on i objasnio da među ljidima na Kosovu vlada strah.

„Mnogi iz Beograda ne znaju da je srpska zajednica pasivizirana na Kosovu. Što se tiče politike, zaplašeni, su svi oni koji rade u državnim organima, kao da rade na dugme. Sama politička scena postala inertna. Sama politička situacija je nenormalna, jer 90 odsto nema ni u Severnoj Koreji. To treba da se zapita i Vučić, koji je sve to uveo u praksu, da sve to ničemu ne vodi“, rekao je on

On je izrazio nadu da će se nakon formiranja novih organa na Kosovu poboljšati život za sve građane.

„Nadam se da će Kurti pokrenuti borbi protiv kriminala na Kosovu, ali i da saznamo šta piše u tih 33 sporazuma koji su do sada potpisani. ja unam za desetak, 15 sporazuma, ali ne znam za 33. Niko ne zna od nas obavešten oko svega toga. Nadam se i da će se dijalog nastaviti i svakako da će Kurti ukinuti takse.  Dijalog će se nastavit, samo Tači neće imati toliku ulogu u svemu tome“, ocenio je Bogdanović.