Samoopredeljenje i DSK formiraju vladu Kosova: Nećemo juriti za Srpskom listom

Vesti 10. okt 201914:56 > 17:28
N1

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti i kandidatkinja za premijerku Demokratskog saveza Kosova Vjosa Osmani završili su prvi sastanak na kom se razgovaralo o koaliciji ove dve stranke nakon nedeljnih izbora. Najavljuju vladu umanjenog sastava, kao i to da neće juriti za koalicijom sa Srpskom listom.

Malo posle podneva danas došlo je do sastanka između predstavnika dve prvoplasirane partije na nedeljnim vanrednim izborima za Skupštinu Kosova.

Uoči sastanka, Kurti je najavio da će razgovarati o “početku nove vlade“ i najavio da će koalicija Samoopredeljenja i DSK “sačuvati zemlju od zla“, podseća KoSSev.

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti i funkcionerka Demokratskog saveza Kosova (DSK) Vjosa Osmani izjavili da će zbog formiranja nove vlade, pre nego sa Srpskom listom, sastanke obaviti s drugim političkim predstavnicima Srba, preneo je Kossev.

„Nećemo juriti ka Srpskoj listi bez da se sastanemo sa Srbima izvan Srpske liste“, rekao je Kurti posle sastanka u Prištini o formiranju koalicije tih stranaka .

POVEZANE VESTI

Kako je nakon sastanka izjavila Osmani, sa Kurtijem je razgovarala o principima, ali detalji još uvek nisu diskutovani. Dodaju da smatraju da nije fer najaviti imena budućih članova vlade pre objavljivanja rezultata.

„Mi smo danas imali naš prvi sastanak kako bi raspravljali o mogućnostima zajedničke vlasti, sada nakon dobrog izbornog procesa koji je iza nas. Najvažnije je da su obe strane pokazale volju da zajednički vladaju, ali i volju da se radi u interesu građana Kosova. Počeli smo od toga da će se broj ministarstava smanjiti“, rekla je Osmani.

Kurti je rekao da veruje da će rezultati izbora biti potvrđeni.

„Očekujemo konačne rezultate iz poštovanja prema građanima, kao i rezultate od preko 20.000 uslovnih glasova“, rekao je Kurti.

Dvoje lidera nisu najavili ni ime budućeg premijera, ali je Kurti najavio da će vladati zajedno.

“Vladaćemo zajedno. Nećemo se baviti političkom trgovinom kakvu ste videli sa PAN koalicijom. Bićemo radikalno transparentni“, najavio je Kurti.

Pored toga što će imati svega 12 ministarstava, buduća vlada će poštovati i kvotu od 30 odsto zastupljenosti žena.

Kada je budućnost jedine srpske parlamentarne partije, Srpske liste, u budućoj kosovskoj vladi u pitanju, Kurti i Osmani poručili su da će se pre Srpske liste sastati sa drugim političkim opcijama.

„Ustavna obaveza je da od srpske zajednice imamo jednog ministra, ako imamo 12 ministarstava. Mi ćemo poštovati Ustav Kosova, ali nećemo trčati prvo kod Srpske liste, a da se ne sastanemo sa Srbima van Srpske liste, kojima je još jednom učinjena nepravda, sa nepravilnostima u izbornom procesu i kršenja koja su potvrđena i od međunarodnih posmatrača. Dakle, prvo ćemo sa njima razgovarati, sa Srbima koji priznaju Republiku i nezavisnost naše države, koji imaju pritisak od Beograda“, rekao je Kurti.

Osmani i Kurti su najavili nove sastanke u narednim danima.