Mediji: Kosovo ne može u Interpol, ali Haradinaj tražio da se prijava ne povlači

Vesti 12. okt 201914:14 > 14:18
AFP/Roslan Rahman

Zvanična Priština je dobila poruku da ove godine neće uspeti da se pridruži Međunarodnoj policijskoj organizaciji (Interpol), ali zbog insistiranja vršioca dužnosti premijera Ramuša Haradinaja, do sada nije povukla prijavu podnetu u januaru.

Jedan od Haradinajevih zamenika rekao je za list Koha Ditore da će tvrdoglavost premijera koštati Kosovo „spektakularnog neuspeha“, prenosi portal Kossev.

Interpol je prihvatio da zahtev Kosova bude uvršten na dnevni red Generalne skupštine koja se sredinom sledeće nedelje održava u Čileu, dok će Angola biti država koja je zadužena da se bavi zahtevom koji je podnela Priština.

Kosovo nije priznala nijedna od ove dve zemlje, piše Koha. Ali to je, kako navode, samo jedna od prepreka koje Kosovo ima na putu ka članstvu.

Jedan od pet potpredsednika vlade, koji je za Kohu govorio pod uslovom da ostane anoniman, rekao je da je zbog političkog konteksta u kojem se zemlja nalazi gotovo nemoguće ostvariti bilo kakav uspeh u bilo kojem procesu članstva.

Sa druge strane, podseća Kossev, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je najavio tešku borbu za sprečavanje članstva Kosova u Interpolu i naveo da su izjave iz Prištine o sigurnom neuspehu, zapravo nova taktika Prištine.

Bez obzira na signale iz Prištine, Srbija se, tvrdi Stefanović, nije ponašala ništa drugačije u odnosu na prethodnu godinu, prenosi Kossev.