Jugoslav Ćosić: Provokacije su samo probe za ozbiljnije akcije protiv N1

Vesti 15. okt 201916:21 > 16:28
N1

Direktor programa TV N1 Jugoslav Ćosić izjavio je za portal VICE da na N1 nema straha i pored pritisaka. Uveren je i da su poslednje provokacije organizovane iz jednog centra, i da su one samo probe i testovi za ozbiljnije akcije koje se planiraju protiv naše televizije.

Dvojica muškaraca su u ponedeljak uveče u dvorište televizije N1 ubacila oko 500 letaka na kojima je pisalo: „Republika Srbija doviđenja. Dobrodošli u Luksemburg“. Slične dve „akcije“ nepoznati počionici organizovali su još dva puta prethodne nedelje na ulazu u N1.

“Sve je prijavljeno poliiciji koja se odmah pojavila u N1. Uradili su svoju istragu i napravili zapisnike”, kazao je Ćosić za VICE, ističući da je saradnja sa novobeogradskom policijom inače dobra.

“Mislim da je njima (policiji) važno da svoj posao obave profesionalno. Ovo vam govorim jer nije prvi put da reaguju na naše zahteve”, kazao je.

U ovom trenutku se ne zna ko je iza provokacija, rekao je Ćosić, ali i dodao da je potpuno jasno da se one događaju sistemski i da su organizovane iz jednog centra.

POVEZANE VESTI

“Barataju sa istim materijalima uperenim protiv N1 i imaju u osnovi isti spin, koji je lansiran u Skupštini Srbije, da N1 ne posluje u skladu sa zakonom i da ne plaća porez. Ništa od toga nije tačno. Osim da je Skupština Srbije pretvorena u još jednu platformu za obračun sa N1 i ostalim nezavisnom medijima. Ja mislim da su ovo samo probe i testovi i da se planiraju ozbiljnije akcije protiv N1”, upozorio je.

TV N1, kako je naveo, čini sve da zaštiti integritet i bezbednost svojih zaposlenih – od mera fizičke bezbednosti, preko kontakata sa policijom do obaveštavanja svih relevantnih institucija u zemlji i inostanstvu.

N1 je profesionalna i objektivna televizija, ističe Ćosić, i zato se u nedostatku suprotnih primera i ozbiljnih argumenata, za napade koriste etiketiranja i laži.

“Najjednostavniji metod još od devedesetih, koji ova vlast nije menjala još iz vremena radikala, je etiketiranje da su svi nezavisni mediji antisrpki. A ja vam sad kažem da su zapravo svi poltronski mediji koji su u službi propagande vlasti, duboko antisrpski. Oni rade protiv interesa Srbije jer nije u interesu Srbije da se mediji bave propagandom, a ne profesijom, da se bave uništavanje svake vrste neistomišljenika režima, da se obračunavaju sa nezavisnom medijima, da uništavaju svaku pomisao na demokratiju i normalan društveni dijalog”, objasnio je programski direktor TV N1.

Problem je, prema njegovoj oceni, to što je N1 kritička televizija koja u svoj fokus stavlja interese građana, a ne interese političkih opcija.

“U tom smislu ne pravimo nikakve kompromise i imamo čvrstu uređivačku politiku. Vlast olčigledno ne može da se pomiri sa kritičkim izveštavanjem uprkos činjenici da direktno kontroliše većinu najmoćnijih medija. Naravno sve to u realnom životu generiše pretnje i ozbiljnu opsnost za bezbednost novinara nezavisnih medija. Intonacija za to uvek dolazi sa vrha. Nema izuzetaka”, primetio je Ćosić.

Uprkos pritiscima, atmosfera u redakciji N1 je odlična i prema Ćosićevim rečima, straha nema.

“Novinari i producenti N1 duboko veruju u profesionalne principe kojih se drže i veoma su posvećeni svom poslu. To je najbolja ekipa televizijskih profesionalaca koja postoji u Srbiji. Veoma su solidarni, ne samo između sebe već i sa kolegama iz drugih medija koji trpe iste pritiske. Ne verujem da to može da se promeni”, poručio je Ćosić.