Mirović: Službeno vozilo u Lučanima po mom nalogu, da vozač proveri Đilasa

Vesti 17. okt 201916:11 > 16:17
N1

Organizacija CRTA podnela je do sada 16 krivičnih prijava zbog sumnje na zloupotrebu javnih resursa u političke svrhe. Poslednju u nizu protiv NN službenih lica u Pokrajinskoj vladi, jer su ustanovili da je među više od 200 vozila viđenih u Lučanima na dan lokalnih izbora 16. decembra, bilo i službeno vozilo vojvođanske administracije. Iz CRTE pozivaju Tužilaštvo da se pozabavi ovim slučajem, dok predsednik Pokrajinske vlade za N1 kaže – lično je u Lučane poslao vozača da analizira situaciju.

Crna Škoda fotografisana je u Lučanima zajedno sa još 200 automobila, mahom iz vojvođanskih gradova. Nakon što su javnim institucijama uputili preko 500 zahteva za informacije od javnog značaja, posmatrači CRTE svrstali su i nju na spisak od 18 vozila u vlasništvu gradskih uprava i javnih preduzeća, a krivičnu prijavu podneli i protiv Pokrajinske vlade.

POVEZANE VESTI

„Zašto malo kasnije? Pa zato što Izvršno veće nije htelo da nam dostavi informacije na osnovu našeg zahteva, pa smo tek nakon žalbe povereniku za dostupnost informacija od javnog značaja došli do informacija iz Izvršnog veća i utvrdili da je iz nekog razloga, vozilo u vlasništvu Izvršnog veća bilo u Lučanima na izborni dan“, kaže Raša Nedeljkov iz organizacije CRTA.

A šta je službeno vozilo Pokrajine te neradne nedelje radilo u Lučanima? To smo pitanje zvanično uputili Vladi tražeći izjavu njenog predsednika. Kada je ona izostala, krenuli smo na dnevni događaj da ga to pitamo. A ispred sale prišao nam je šef obezbeđenja.

„Sad mi je kolega saopštio da vi želite da uzmete izjavu od predsednika. E a meni je rečeno da on neće da daje izjavu, pa sad da napravimo matematiku, da vi snimite šta treba, ali da ne insistirate. Pa ne znam da li da uđete… Meni je rečeno da predsednik ne želi da da izjavu za N1“, rekao je šef obezbeđenja.

Nakon što je proizvođačima vina, rakije i piva dodelio bespovratna sredstva, Mirović je na pitanje N1 ipak odgovorio.

„Izvolite, slušam vas… Službeno vozilo u Lučanima je bilo po mom nalogu. Čuo sam da Đilas deli ogroman novac, ovaj novac 623 miliona evra koji je od 2004. uzeo od građana Srbije. Radi ilustracije, budžet Novog Sada je 250 miliona evra. Pa sam onda poslao vozača da proveri da li je to tačno, na sreću ispostavilo se da nije tačno“, rekao je Mirović.

N1: Kako je mogao Vaš vozač to da proveri?

„Pa mogao je da proveri, da analizira da li je to tačno u opštini u kojoj se održavaju izbori“, kaže Mirović.

Zašto o tome nije izvestio istražne organe, kaže – zato što je vozač utvrdio da to nije tačno.

Prvi čovek Pokrajine pod hitno mora menjati savetnika za humor, ocena je politikologa Duška Radosavljevića.

„Pošto ovo što je rekao, očigledno nije smešno, nije logično, a ponajmanje pametno. Na ovome ne sme da se stane, jer ako i tužilaštva i sudovi budu tolerisali ove stvari, to onda znači da je apsolutno politička ideja pljačke državne imovine i birača, odnosno pljačke svih građana ove države, jednostavno dobila potvrdu i u ovim visokim nezavisnim telima“, kaže Radosavljević.

Ovo je primer koji će pokazati da li vladavina prava u Srbiji funkcioniše, navode i u CRTI.

„Na ovom primeru treba pokazati kakve izborne uslove u Srbiji imamo“, kaže Nedeljkov.

A da kreativan u odgovoru nije bio samo Mirović, pokazuje i odgovor novosadskog tužilaštva na krivičnu prijavu protiv uprave Šida.

„Da je opština Šid uputila svoje službenike u opštinu Lučani da utvrde efekte uvođenja led rasvete na ulicama“, kaže Nedeljkov.