Bećaj: Razgraničenje je glupost, žrtvujete 50.000 Srba zarad 15 odsto teritorije

Vesti 18. okt 201911:06 > 11:07
N1

Razgraničenje može biti veliki problem, jer zbog 10 ili 15 odsto teritorije može biti žrtvovano oko 50.000 do 60.000 Srba koji žive južno od Ibra, izjavio je FoNetu profesor Fakulteta političkih nauka u Prištini Beljulj Bećaj, uz ocenu da je to “glupost”.

„Svako ko je iole normalan i ko stvarno želi političko rešenje, on je za sporazum“, istakao je Bećaj u serijalu razgovora Kosinus.

„Ali, ako me pitate da li sam za sporazum koji podrazumeva podelu“, Bećaj je onda za status kvo, „jer je to bolje nego podela“.

Upitan da li bi Kosovo trebalo da postane članica Ujedinjenih nacije, Bećaj je odgovorio da je pre toga potrebno uspostaviti dobre odnose u okviru samog Kosova, zatim između Kosova i regiona, pa napokon i dobiti stolicu u UN.

„Ako insistiramo na stolici u UN, a imamo loše odnose, mislim da je to neprihvatljivo”, ukazao je Bećaj.

Kada je reč o refendumu, on smatra da ni na Kosovu, ni u Srbiji, još nije sazrela politička svest do te mere da bi se najozbiljnija i najsloženija pitanja prepustila “običnim građanima”.

Ocenjuje i da je kompromis nužan, a krajnji ishod bi trebalo da bude „sporazum sa rešenjem između većine i manjine“.

„Promena kvaliteta odnosa većine i manjine, u prilog akomodacije manjine u okviru države Kosovo”, objasnio je Bećaj i dodaje da mu je svejedno kojom će se formom doći do približavanja stavova.

„Ne doživljvam Kosovo emotivno, kao što ne doživljavam ni Beograd emotivno, ali imam lep život i lepa sećanja i kada sam na Kosovu i kada sam u Beogradu”, zaključio je Bećaj.

Miletić za spajanje umesto razgraničenja

U konfliktu, bio on zamrznut ili odmrznut, niko ne može dobro da živi, izjavio je FoNetu nekadašnji potpredsednik Skupštine Kosova Petar Miletić, koji zato smatra da bi „bilo bolje da se što pre sporazumeju, pre svega, Srbi i Albanci, ali i Kosovo i Srbija”.

U serijalu razgovora Kosinus, on je objasnio da je sporazum potreban da bi ljudi na terenu počeli što kvalitetnije da žive.

Miletić ne podržava ideju razgraničenja, uveren da je i to zamrznuti konflikt.

“Ne znamo ni šta podrazumeva razgraničenje“, ukazao je on i naglasio da bi „trebalo da radimo na spajanju, a ne na razgraničavanju ljudi“.

Miletić ističe da je kompromis neophodan i predviđa da će morati da popuste i jedni i drugi, kako bi došli do održivog rešenja.

Kada je reč o prijemu Kosova u UN, on podseća da se o tome ne pita Srbija, već Rusija i Kina.

Raspisivanje referenduma Miletić vidi kao bežanje od odgovornosti.

Ne krije da ga za Kosovo vežu jaka osećanja.

“Volim Kosovo, tamo sam rođen. Moja porodica je odande, vekovima unazad. Emocija je jaka”, zaključio je Miletić.