Boračka udruženja traže odgovor VKS, u suprotnom radikalizuju protest

Vesti 18. okt 201912:31 > 12:32
N1

Predstavnici više boračkih udruženja, predvođeni "Jedinstvenim gvozdenim pukom" iz Kuršumlije, koji su u četvrtak počeli protest ispred zgrade Vrhovnog kasacionog suda (VKS), najavili su radikalizaciju ukoliko im se danas do kraja radnog vremena ne odgovori na postavljene zahteve.

Predsednik „Jedinstvenog gvozdenog puka“ Dejan Milošević rekao je FoNetu da su u četvrtak predočili svoje zahteve predstavniku koga je poslao predsednik VKS Dragomir Milojević da vidi o čemu se radi, a da su danas to uradili i formalno.

„Ako ne odgovore do kraja radnog vremena, radikalizovaćemo protest“, poručio je Milošević, koji nije želeo da precizira kakve poteze će povući, objašnjavajući da će javnost o detaljima biti obaveštena kad do toga dođe.

POVEZANE VESTI

Milošević je dodao da će zahtevi biti predati i Vladi, Skupštini i predsedniku Srbije, a da učesnici protesta, koji su smešteni u osam maskirnih šatora postavljenih na trotoaru uz zgradu VKS u Nemanjinoj ulici, neće odustati dok im zahetvi ne budu ispunjeni.

Zahtev učesnika protesta je da se svim učesnicima rata 1999. godine isplati pun iznos ratnih dnevnica, jer je nekima to urađeno, a nekima nije, pa naglašavaju da je „na delu diskriminacija“. Traže i „otklanjanje akta diskriminacije“, ukazujući na isplatu od 300.000 dinara učesnicima rata sa područja sedam opština juga Srbije, što je urađeno zaključkom Vlade iz 2008. godine, kao i poštovanje prava na pravično i fer suđenje bez pritiska.

Milošević je u septembru, najavljujući protest, objasnio da je VKS, pod pritiskom vlasti, doneo stav da su potraživanja nekadašnjih rezervista prema državi zastarela.